Με τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες και την άνθιση της τουριστικής βιομηχανίας, οι παράκτιες περιοχές της Ισπανίας αντιμετωπίζουν σημαντική πίεση στους υδατικούς πόρους τους. Οι εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, όπως αυτή στην Τόρεβιέχα, προσφέρουν μια λύση μετατρέποντας το θαλασσινό νερό σε γλυκό νερό. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στην περιοχή να υποστηρίξει τον αγροτικό τομέα και να διατηρήσει την τουριστική εισροή, σύμφωνα με τους New York Times.
Η Ισπανία είναι ηγέτης στην τεχνολογία αφαλάτωσης στην Ευρώπη, με την Τόρεβιέχα να είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφαλάτωσης της ηπείρου. Το καθαρισμένο νερό χρησιμοποιείται κυρίως για τη γεωργία, αλλά κατά τη διάρκεια των αιχμών τουρισμού, διανέμεται για οικιακή χρήση.
Η άνοδος της δημοτικότητας της αφαλάτωσης είναι παγκόσμια, με χώρες όπως η Αυστραλία, η Κίνα και το Ισραήλ να βασίζονται όλο και περισσότερο σε αυτήν για πόσιμο νερό. Παράγοντες όπως η αύξηση του πληθυσμού στις παράκτιες πόλεις, η υπέρβαση των φυσικών υδατικών πόρων και οι ξηρασίες που προκαλούνται από το κλίμα οδηγούν αυτή την τάση. Οι ειδικοί προβλέπουν εξαπλασιασμό της εξάρτησης από την αφαλάτωση έως τα μέσα του αιώνα.
Αρκετοί παράγοντες ενισχύουν την ανάπτυξη της αφαλάτωσης. Η αστικοποίηση των παράκτιων περιοχών δημιουργεί ζήτηση για νερό, ενώ οι εγκαταστάσεις αφαλάτωσης αποτελούν ασφάλεια έναντι της έλλειψης νερού και των πιθανών κοινωνικών αναταραχών. Επιπλέον, το υψηλό κόστος της ενεργοβόρας τεχνολογίας αφαλάτωσης μειώνεται με τον συνδυασμό της με την ηλιακή ενέργεια.
Η Μέση Ανατολή, με την έλλειψη νερού και την αφθονία ηλιακού φωτός, αποτελεί κύριο παράδειγμα της ελκυστικότητας της αφαλάτωσης. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι κύριες αγορές για τις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, ενώ η τεχνολογία επέτρεψε την ανάπτυξη φουτουριστικών πόλεων όπως το Ντουμπάι και το Κατάρ. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ευπάθεια αυτών των χωρών που εξαρτώνται από την αφαλάτωση σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή επίθεσης στις εγκαταστάσεις.
Ενώ η αφαλάτωση προσφέρει μια λύση, υπάρχουν μειονεκτήματα. Η διαδικασία είναι δαπανηρή, με κάποιους αγρότες στην Ισπανία να τη βρίσκουν πιο ακριβή από το νερό της βροχής. Επιπλέον, υπάρχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με τη συγκέντρωση του αλατούχου νερού που βλάπτει τη θαλάσσια ζωή.
Κοιτάζοντας μπροστά, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία αφαλάτωσης θα οδηγήσουν σε φθηνότερες, καθαρότερες και πιο ευέλικτες λύσεις. Η καινοτομία ενθαρρύνεται από μεγάλα βραβεία, όπως το ποσό των 119 εκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι εταιρείες αναπτύσσουν μικρότερες, ηλιακές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης κατάλληλες για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.
Το μέλλον της αφαλάτωσης παραμένει αντικείμενο συζήτησης. Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν την επέκταση της αφαλάτωσης για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, άλλοι πιστεύουν στην προτεραιότητα της ανακατεύθυνσης των ποταμών για μια πιο βιώσιμη προσέγγιση. Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν τον περιορισμό της αφαλάτωσης στο πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια των ξηρασιών και όχι για άρδευση.
Παρά τη συζήτηση, η αφαλάτωση αποτελεί μια αυξανόμενη λύση στη σπανιότητα του νερού. Καθώς οι χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα υδατικών πόρων, η τεχνολογία αφαλάτωσης πιθανότατα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των μελλοντικών απαιτήσεων σε νερό.
Διαβάστε ακόμη