Οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για έναν Ουκρανό εκπαιδευτή καταδύσεων που φέρεται να συμμετείχε στο σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream. Ο εν λόγω άνδρας πιστεύεται ότι ήταν μέλος μιας ομάδας που τοποθέτησε εκρηκτικές συσκευές στους υποθαλάσσιους αγωγούς που συνέδεαν τη Ρωσία με τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με το Reuters.

Οι έρευνες δείχνουν μια συντονισμένη προσπάθεια που εμπλέκει πολλαπλά άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου Ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων και μιας γυναίκας, αν και δεν έχουν εκδοθεί ακόμη εντάλματα σύλληψης για αυτούς. Ενώ οι ακριβείς δράστες παραμένουν άγνωστοι, το περιστατικό έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για εμπλοκή.

Το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream, μιας κρίσιμης ενεργειακής υποδομής που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, είχε ευρείες επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στις γεωπολιτικές σχέσεις. Το περιστατικό συνέβη εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, η αναζήτηση των υπεύθυνων για την επίθεση παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για τις γερμανικές αρχές.

Διαβάστε ακόμη