Μια νέα μελέτη του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων (WRI) αποκάλυψε ότι οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες δεν βρίσκονται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων τους για το κλίμα. Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις για μείωση της χρηματοδότησης δραστηριοτήτων που βλάπτουν το κλίμα, η ανάλυση 25 κορυφαίων δανειστών αποκάλυψε σημαντικά κενά μεταξύ των δηλωθέντων στόχων και των πραγματικών πρακτικών, σύμφωνα με το Blomberg.

Η έκθεση επισημαίνει πολλά βασικά ζητήματα. Πρώτον, πολλές τράπεζες έχουν θέσει στόχους που δεν είναι αρκετά φιλόδοξοι, αποκλίνουν από τις απαραίτητες μειώσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C. Δεύτερον, οι τράπεζες έχουν εξαιρέσει βασικούς τομείς, όπως η εταιρική χρηματοδότηση και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, από τους στόχους τους για το κλίμα, αποδυναμώνοντας το συνολικό τους αντίκτυπο. Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τράπεζες είναι συχνά ασυνεπείς, υποστηρίζοντας πολιτικές φιλικές προς το κλίμα, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζοντας λόμπι που αντιτίθενται σε αυτές τις πολιτικές.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση από ακτιβιστές και ρυθμιστικές αρχές για να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητές του με τους στόχους για το κλίμα. Ωστόσο, η έκθεση του WRI υποδηλώνει ότι πολλές τράπεζες δίνουν προτεραιότητα στα κέρδη έναντι του πλανήτη, με απροθυμία να περιορίσουν σημαντικά τη χρηματοδότηση σε τομείς με έντονη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, το WRI συνιστά στις τράπεζες να θέσουν πιο φιλόδοξους και ολοκληρωμένους στόχους, να αυξήσουν τη διαφάνεια στις αναφορές τους και να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητες λόμπι τους με τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα. Τελικά, η επιτυχία της παγκόσμιας μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπόν άνθρακα εξαρτάται από τη θέληση του χρηματοπιστωτικού τομέα να υποστηρίξει και να επενδύσει σε βιώσιμα έργα.

Διαβάστε ακόμη