Το Μαυροβούνιο βρίσκεται σε μια σημαντική μετατόπιση του ενεργειακού του τοπίου, με ισχυρή έμφαση στην υποδομή φυσικού αερίου ως θεμέλιο της στρατηγικής του ανάπτυξης. Το νεοσύστατο Υπουργείο Ορυχείων, Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου χαρακτήρισε την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι του Μπαρ και την ανάπτυξη του αγωγού Ιόνιο-Αδριατική (IAP) ως καίρια έργα για το μέλλον της χώρας, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Ο IAP, που προβλέπεται ως σύνδεση μεταξύ Κροατίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου και του ΤΑΡ στην Αλβανία, υπόσχεται να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια διαφοροποιώντας τις πηγές προμήθειας και μειώνοντας την εξάρτηση από τις ασταθείς ενεργειακές αγορές. Ο αγωγός αναμένεται να διεγείρει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ παράλληλα καθιστά το Μαυροβούνιο κλειδί διέλευσης στην περιοχή, ενισχύοντας τη γεωπολιτική του σημασία. Επιπλέον, διευκολύνοντας την εκμετάλλευση πιθανών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο IAP θα μπορούσε να συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα, τη βενζίνη και το πετρέλαιο.

Συμπληρωματικά στον IAP, ο τερματικός σταθμός LNG στο Μπαρ μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια του Μαυροβουνίου, αν κατασκευαστεί, παρέχοντας πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά LNG. Αυτή η υποδομή θα εξασφαλίσει όχι μόνο σταθερή προμήθεια φυσικού αερίου αλλά θα μετατρέψει επίσης το Μπαρ σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, δημιουργώντας πρόσθετα έσοδα μέσω της διαμετακόμισης, αποθήκευσης και μεταφοράς. Ο τερματικός σταθμός θεωρείται επίσης καταλύτης για την ανάπτυξη ενός ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού φυσικού αερίου, ο οποίος θα μπορούσε να αντικαταστήσει την υπάρχουσα μονάδα καυστήρα άνθρακα, συμβάλλοντας στη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Συνολικά, η ενεργειακή στρατηγική του Μαυροβουνίου περιστρέφεται γύρω από την οικοδόμηση μιας ισχυρής υποδομής φυσικού αερίου για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, τη διέγερση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Με την κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG και του IAP, η χώρα στοχεύει να καθιερωθεί ως βασικός παίκτης στην περιφερειακή ενεργειακή αγορά, ενώ παράλληλα προωθεί τους περιβαλλοντικούς της στόχους.

Διαβάστε ακόμη