Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα προς την επέκταση των προσφορών του σε καύσιμα θαλάσσης χαμηλότερων εκπομπόν ρύπων. Η εταιρεία προμήθευσε πρόσφατα το πρώτο φορτίο 100% βιοκαυσίμου για πλοία στη Σιγκαπούρη, έναν σημαντικό παγκόσμιο ναυτιλιακό κόμβο, σύμφωνα με το reuters.

Αυτή η κίνηση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης πίεσης στη ναυτιλιακή βιομηχανία για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Τα βιοκαύσιμα κερδίζουν έδαφος ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά, πιο ρυπογόνα υπολειμματικά καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τα πλοία. Η Σιγκαπούρη, ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο, αναμένεται να δει αύξηση της ζήτησης για βιοκαύσιμα καθώς η βιομηχανία μεταβαίνει σε καθαρότερες επιλογές.

Το βιοκαύσιμο που προμήθευσε η TotalEnergies είναι ένα καύσιμο B100, που σημαίνει ότι αποτελείται εξ ολοκλήρου από βιοκαύσιμο. Αυτό το συγκεκριμένο φορτίο κατασκευάστηκε από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι που προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% έως 90% σε βάση κύκλου ζωής.

Το φορτίο 700 μετρικών τόνων μεθυλεστέρα χρησιμοποιημένου μαγειρικού ελαίου (UCOME) συμμορφώνεται με το σύστημα Διεθνούς Βιωσιμότητας και Επιβεβαίωσης Άνθρακα (ISCC), εξασφαλίζοντας την τήρηση των προτύπων βιωσιμότητας. Το βιοκαύσιμο παραδόθηκε στις 5 Αυγούστου σε ένα πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων της Hyundai Glovis χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο χημικό δεξαμενόπλοιο τύπου II IMO που ανήκει στη σιγκαπουριανή Global Energy Group.

Η TotalEnergies είναι αισιόδοξη για το μέλλον των βιοκαυσίμων στον ναυτιλιακό τομέα της Σιγκαπούρης. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία προέβλεψε μια πιθανή διπλασιασμό της ετήσιας ζήτησης βιοκαυσίμων στη Σιγκαπούρη έως το 2025, φτάνοντας σχεδόν τους 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση, δεδομένου ότι η συνολική ζήτηση για καύσιμα δεξαμενών στη Σιγκαπούρη το 2023 ήταν 51,8 εκατομμύρια τόνοι.

Η πρωτοβουλία της TotalEnergies υπογραμμίζει τη αυξανόμενη σημασία των βιοκαυσίμων στο ταξίδι της ναυτιλιακής βιομηχανίας προς καθαρότερες λειτουργίες. Καθώς αυξάνεται η ζήτηση και η τεχνολογία προχωρά, τα βιοκαύσιμα έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της παγκόσμιας ναυτιλιακής μεταφοράς.

Διαβάστε ακόμη