Η ύφεση στην ευρωπαϊκή αγορά θέρμανσης προκαλεί προβλήματα στη Stiebel Eltron που έχει επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στην τεχνολογία αντλιών θερμότητας του μέλλοντος: Η γερμανική εταιρεία βρίσκεται υπό μεγάλη οικονομική πίεση, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν καταστροφικό, δήλωσε στη Handelsblatt ένας γνώστης του κλάδου. Ένα άλλο πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση ανέφερε ότι υπάρχουν στόχοι εξοικονόμησης σε επίπεδο εταιρείας για όλα σχεδόν τα τμήματα, οι οποίοι πρέπει να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι θα πρέπει να περικοπεί το 25% του κόστους προσωπικού σε κάθε θυγατρική της εταιρείας. Η Stiebel Eltro σχεδιάζει να τερματίσει την τρέχουσα εργασία βραχείας απασχόλησης στα τέλη Σεπτεμβρίου και να αρχίσει να μειώνει τις θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο.

Η Stiebel Eltron απασχολεί περίπου 5.000 υπαλλήλους. Εάν το κόστος προσωπικού μειωθεί κατά 25%, θα μπορούσαν να επηρεαστούν περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις από κύκλους της εταιρείας.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία στις ευρωπαϊκές αγορές θέρμανσης οδήγησε επίσης σε σημαντική πτώση των πωλήσεων της Stiebel Eltron. «Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα περικοπής του κόστους ήταν και είναι αναπόφευκτα και έχουν ήδη εφαρμοστεί». Η εταιρεία δεν σχολιάζει εικασίες σχετικά με περαιτέρω μέτρα.

Όσο πικρή κι αν είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους της Stiebel Eltron, το πρόβλημα ξεπερνά την οικογενειακή επιχείρηση από το Holzminden. Σήμερα (12/8/24), ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα επισκεφθεί τη Stiebel Eltron στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας με θέμα τη μετάβαση στη θερμότητα και τις αντλίες θερμότητας. Είναι πιθανό να συνειδητοποιήσει πως ο πολιτικός στόχος για την εγκατάσταση 500.000 νέων αντλιών θερμότητας ετησίως απομακρύνεται.

Αλλά στο τέλος του 2023, παρά ταύτα, το τελικό αποτέλεσμα ήταν ρεκόρ πωλήσεων αντλιών θερμότητας. Οι κατασκευαστές πούλησαν 356.000 συσκευές, δηλαδή 51% περισσότερες από το προηγούμενο έτος, το οποίο ήταν επίσης ισχυρό. Ο κλάδος και οι πολιτικοί πίστευαν ότι αυτή η τάση θα μπορούσε πραγματικά να δώσει το έναυσμα για την απεξάρτηση των γερμανικών συστημάτων θέρμανσης από τον άνθρακα – αν συνεχιζόταν.

Ωστόσο, έξι μήνες μετά το ρεκόρ πωλήσεων της αντλίας θερμότητας, η τάση έχει αντιστραφεί πλήρως. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι κατασκευαστές θέρμανσης πούλησαν μόλις 90.000 αντλίες θερμότητας στη Γερμανία – 54% λιγότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Είναι σαφές ότι η έκρηξη δεν προανήγγειλε μια βιώσιμη τάση, αλλά ήταν περισσότερο μια φούσκα. Και έχει σκάσει σε όλη την Ευρώπη.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Είναι προφανές ότι, τουλάχιστον στη Γερμανία, η διαμάχη γύρω από το νόμο περί θέρμανσης έχει αναστατώσει πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών. Επιπλέον, η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας εξακολουθεί να κοστίζει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ – μια επένδυση που πολλοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν άμεσα. Ιδιαίτερα σε παλιά κτίρια, οι ιδιοκτήτες πρέπει να εγκαταστήσουν πρόσθετη μόνωση όταν εγκαθιστούν αντλία θερμότητας, κάτι που είναι οικονομικά υπερβολικό για πολλούς.

Δεκάδες χιλιάδες αντλίες θερμότητας εξακολουθούν να βρίσκονται σε αποθήκευση

Η κατάσταση πλήττει σκληρά τους κατασκευαστές θερμάνσεων της Γερμανίας – και μάλιστα διπλά. Όλοι τους έχουν επεκτείνει μαζικά τις παραγωγικές τους ικανότητες τα τελευταία χρόνια λόγω της έκρηξης. Επένδυσαν σε νέες εγκαταστάσεις και εργάστηκαν σκληρά για να βρουν νέο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Ως αποτέλεσμα, παρήγαγαν ταχύτερα, από ό,τι οι τεχνίτες ήταν σε θέση να εγκαταστήσουν, τις πολλές αντλίες θερμότητας. Και αυτό αρχίζει πλέον να γίνεται πρόβλημα.

Σύμφωνα με γνώστες του κλάδου, δεκάδες χιλιάδες αντλίες θερμότητας βρίσκονται σε απόθεμα στους μεσάζοντες. Κατά συνέπεια, μόνο 280.000 από τις 356.000 αντλίες θερμότητας που πωλήθηκαν πέρυσι εγκαταστάθηκαν πραγματικά. Οι υπόλοιπες 70.000 περίπου συσκευές είναι αποθηκευμένες στις αποθήκες των χονδρεμπόρων και πρέπει να πωληθούν πριν οι κατασκευαστές μπορέσουν να πουλήσουν νέες αντλίες.

Το δίλημμα αφορά όλους τους κατασκευαστές θέρμανσης. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η ιαπωνική εταιρεία Daikin παρουσίασε τα επιχειρηματικά της στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ενώ η εταιρεία είχε υποθέσει στο τέλος του περασμένου έτους ότι η επιχείρηση αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα αναπτυσσόταν κατά 48%, στην πραγματικότητα κατέρρευσε κατά 47% τους πρώτους μήνες. Η μετοχή έχασε κατά περιόδους 15%.

Οι Γερμανοί ανταγωνιστές της Stiebel Eltron, η Vaillant και η Viessmann, έχουν επίσης θέσει ορισμένους από τους υπαλλήλους τους σε καθεστώς βραχυχρόνιας εργασίας για να αποφύγουν την παραγωγή περισσότερων αντλιών θερμότητας από ό,τι μπορεί να αντέξει σήμερα η αγορά. Η Vaillant θέλει επίσης να περικόψει περίπου 700 θέσεις εργασίας στη διοίκηση παγκοσμίως.

Προβλήματα με τις αντλίες θερμότητας Stiebel Eltron σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά προϊόντα

Η Stiebel Eltron, ωστόσο, φαίνεται να έχει κάνει έναν ιδιαίτερο λάθος υπολογισμό. Μόλις την άνοιξη του τρέχοντος έτους η εταιρεία έστειλε τους υπαλλήλους της σε καθεστώς βραχυχρόνιας εργασίας. Είχε ήδη διαφανεί πολύ νωρίτερα ότι οι πωλήσεις των αντλιών θερμότητας κατέρρεαν.

Παρά τα προβλήματα κόστους, η Stiebel Eltron πραγματοποίησε μια προγραμματισμένη γιορτή για τα εκατό χρόνια της εταιρείας τον Ιούνιο, στην οποία είχαν προσκληθεί αρκετές χιλιάδες καλεσμένοι από όλο τον κόσμο. Τελικά, ο εορτασμός ακυρώθηκε μετά τον απροσδόκητο θάνατο ενός εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας, του Φρανκ Στίμπελ, τον Μάιο.

Γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Stiebel Eltron υποσχέθηκε επίσης τον Δεκέμβριο να αναλάβει ένα εργοστάσιο από τον προμηθευτή αυτοκινήτων Continental στο Gifhorn της Κάτω Σαξονίας, υπό το χειροκρότημα των πολιτικών, και να προσφέρει προοπτικές απασχόλησης σε 300 εργαζομένους του εργοστασίου. Το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας επιχορήγησε το εγχείρημα με πέντε εκατομμύρια ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου, Olaf Lies, χαρακτήρισε τη διαδικασία ως «εντυπωσιακό παράδειγμα του πώς ο μετασχηματισμός μπορεί να πετύχει σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα».

Επιπλέον, σε αντίθεση με πολλούς από τους ανταγωνιστές της, η Stiebel Eltron δεν έχει επιλέξει το φυσικό ψυκτικό μέσο προπάνιο. Εάν οι αντλίες θερμότητας περιέχουν αυτό το είδος ψυκτικού μέσου, λαμβάνουν επιπλέον πέντε τοις εκατό επιδότηση στη Γερμανία. Αυτό καθιστά τις αντλίες θερμότητας του αποθέματος της Stiebel Eltron συγκριτικά μη ελκυστικές.

Οι γνώστες του κλάδου βλέπουν επίσης ένα άλλο πρόβλημα με τις αντλίες θερμότητας της Stiebel Eltron: αρκετοί συμφωνούν ότι οι κλάσεις απόδοσής τους είναι σχεδιασμένες για νέα κτίρια και όχι για υφιστάμενα κτίρια με κακή μόνωση. Ωστόσο, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών μειώνεται εδώ και μήνες. Αντίθετα, οι αντλίες θερμότητας αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τα παλιά κτίρια.

Επομένως, η Stiebel Eltron πρέπει να μεταμορφωθεί – και ταυτόχρονα να επανέλθει σε ένα δύσκολο περιβάλλον αγοράς.

Διαβάστε ακόμη