Η βραζιλιάνικη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras ανακοίνωσε καθαρή ζημία 470 εκατομμύρια δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η απροσδόκητη αυτή ζημία σημειώθηκε παρά την αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 7,4%, σύμφωνα με το Reuters.

Αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν στη καθαρή ζημία. Ένα εφάπαξ φορολογικό βάρος ύψους 2,15 δις. δολαρια και η υποτίμηση του βραζιλιάνικου ρεάλ ήταν σημαντικά μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία που επηρέασαν το αποτέλεσμα. Το καθαρό επαναλαμβανόμενο κέρδος της εταιρείας μειώθηκε επίσης κατά 46,5% στα 2,83 δισεκατομμύρια δολάρια, υστερώντας των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Παρά την κατώτερη των προσδοκιών οικονομική απόδοση, το διοικητικό συμβούλιο της Petrobras ενέκρινε σημαντική καταβολή μερισμάτων στους μετόχους ύψους 2,45 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα και τόκους ιδίων κεφαλαίων. Η καταβολή αυτή θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από 1,15 δισεκατομμύρια δολάρια που κρατήθηκαν από έκτακτα μερίσματα το 2023.
Οι φορολογικές πληρωμές από την Petrobras αναμένεται να ωφελήσουν τον προϋπολογισμό της βραζιλιάνικης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Λούλα ντα Σίλβα αναζητά νέες πηγές εσόδων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της και αυτές οι φορολογικές εισφορές θα είναι χρήσιμες.

Αυτό το τρίμηνο σηματοδοτεί το πρώτο υπό την ηγεσία της νέας διευθύνουσας συμβούλου Magda Chambriard. Διορισμένη από τον Πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, η Chambriard έχει ως αποστολή την επιτάχυνση των επενδύσεων για την τόνωση της βραζιλιάνικης οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η Petrobras μείωσε τις προγραμματισμένες επενδύσεις της για το 2024 σε 13,5 έως 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα προηγούμενα προγραμματισμένα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά τα κατώτερα των προσδοκιών οικονομικά αποτελέσματα, η Petrobras διατηρεί ότι η καμπύλη παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν θα επηρεαστεί από τα αναθεωρημένα επενδυτικά σχέδια. Η εταιρεία αναμένει ακόμα να επενδύσει 11,1 έως 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της εξερεύνησης και παραγωγής.

Διαβάστε ακόμη