Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper σημειώνει σημαντική πρόοδο στην αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε κατά την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης το 2022. Αυτή η κίνηση θεωρείται θετικό βήμα προς την πιθανή επανιδιωτικοποίηση της εταιρείας, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το επόμενο έτος.

Η Uniper διασώθηκε από την γερμανική κυβέρνηση μετά την δραματική μείωση και την τελική διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, προκαλώντας μια μεγάλη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Η διάσωση περιελάμβανε μια λύση διάσωσης 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία η Uniper εργάζεται τώρα για να αποπληρώσει.

Η εταιρεία αύξησε τις προβλέψεις της για την αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η αύξηση οφείλεται στη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση και σε μια πρόσφατη νίκη διαιτησίας έναντι της Gazprom. Η Uniper αναμένει να αποπληρώσει περίπου 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ στη γερμανική κυβέρνηση στις αρχές του 2024, με το τελικό ποσό να εξαρτάται από τα αποτελέσματα του 2024.

Η βελτιωμένη οικονομική κατάσταση και τα σχέδια αποπληρωμής της Uniper ανοίγουν τον δρόμο για μια πιθανή επανα ιδιωτικοποίηση. Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατέχει σήμερα το 99,12% της Uniper, ετοιμάζει φέρεται να πουλήσει ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας ήδη από την άνοιξη του 2025. Αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από περαιτέρω πωλήσεις μετοχών στο μέλλον.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uniper, Michael Lewis, είναι σίγουρος για την αναστροφή της εταιρείας και το μέλλον της ως βιώσιμος παίκτης στις κεφαλαιαγορές. Αποδίδει την πρόοδο της εταιρείας στις στρατηγικές της προσπάθειες και τη βελτιωμένη απόδοση.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα νομικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Η Uniper βρίσκεται σε νομική διαμάχη με τη Gazprom για μια αξίωση αποζημίωσης 14 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέβαλε ο ρωσικός προμηθευτής φυσικού αερίου. Μια πρόσφατη δικαστική απόφαση στη Ρωσία αποφάνθηκε υπέρ της Gazprom, δίνοντάς της το δικαίωμα να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία της Uniper στη Ρωσία και ενδεχομένως και εκτός της χώρας.

Η Uniper θεωρεί αυτό ως πιθανό κίνδυνο και σχεδιάζει να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιωνδήποτε προσπαθειών της Gazprom να επιβάλει την αξίωσή της. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε τις συγκεκριμένες οικονομικές επιπτώσεις ή τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν.
Παρά αυτή τη συνεχιζόμενη νομική διαφορά, η συνολική πρόοδος της Uniper προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την πιθανή επανα ιδιωτικοποίηση αποτελεί θετική εξέλιξη για τον γερμανικό ενεργειακό τομέα. Η ικανότητα της εταιρείας να αποπληρώσει τη κρατική ενίσχυση και η βελτιωμένη απόδοσή της αποτελούν ενθαρυντικά σημάδια για το μέλλον της.

Διαβάστε ακόμη