Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies πωλεί το 50% της συμμετοχής του στην Total PARCO Pakistan Limited, μια σημαντική εταιρεία εμπορίας πετρελαίου στο Πακιστάν, στον παγκόσμιο έμπορο εμπορευμάτων Gunvor Group. Η κίνηση αυτή αντανακλά τη στρατηγική στροφή της TotalEnergies προς την εστίαση σε βασικές αγορές με καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η Total PARCO Pakistan, μια κοινοπραξία μεταξύ της TotalEnergies και της Pak-Arab Refinery Limited, λειτουργεί ένα ευρύ δίκτυο με πάνω από 800 πρατήρια σε όλο το Πακιστάν και δραστηριοποιείται στις επιχειρήσεις εφοδιασμού καυσίμων και λιπαντικών. Η πώληση υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις.

Ενώ η νέα οντότητα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το υπάρχον εμπορικό σήμα “Total Parco” για τις δραστηριότητες λιανικής πώλησης και το εμπορικό σήμα “Total” για τα λιπαντικά για τα επόμενα πέντε χρόνια, η απόφαση της TotalEnergies προκάλεσε ανησυχίες στο Πακιστάν.

Αναλυτές όπως ο Adnan Sheikh από την Pak Kuwait Investment Company εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι το Πακιστάν δεν θεωρείται πλέον βασική αγορά από την TotalEnergies. Αυτό ακολουθεί μια παρόμοια έξοδο της Shell πέρυσι, όταν η Shell Petroleum Company πούλησε το πλειοψηφικό της μερίδιο στη Shell Pakistan λόγω των οικονομικών ζημιών και της οικονομικής επιβράδυνσης της χώρας.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών του Πακιστάν παραμένει αισιόδοξο. Σε συνάντηση με εκπροσώπους της PARCO και του ομίλου Gunvor, το υπουργείο έλαβε διαβεβαιώσεις σχετικά με τη δέσμευση των εταιρειών να συμβάλουν στην ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα του Πακιστάν.

Διαβάστε ακόμη