Ο κρατικός σχεδιαστής της Κίνας παρουσίασε την Τρίτη λεπτομέρειες ενός τριετούς σχεδίου για την αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η χώρα επιδιώκει να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει την πίεση της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας στο εθνικό δίκτυο, σύμφωνα με το Reuters.

Το σχέδιο 2024-2027 που εγκαινιάστηκε από την Εθνική Επιτροπή Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης θα βοηθήσει την Κίνα να επιτύχει τον στόχο της να φτάσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μέγιστο πριν από το 2030 και περιλαμβάνει οδηγίες για την αναβάθμιση των συστημάτων μεταφοράς και διανομής, δήλωσε ο φορέας σχεδιασμού.

Ζητά επίσης να χρησιμοποιηθεί περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις της Κίνας, τα οποία συνήθως στέλνουν ηλεκτρική ενέργεια από μεγάλα εργοστάσια στη δυτική Κίνα σε πόλεις στα ανατολικά της χώρας.

Το σχέδιο έθεσε ως στόχο η ικανότητα απόκρισης στη ζήτηση να φτάσει το 5% του μέγιστου ηλεκτρικού φορτίου, ενώ δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε η απόκριση στη ζήτηση να φτάσει το 10% του μέγιστου φορτίου. Η ανταπόκριση στη ζήτηση αναφέρεται στην εξισορρόπηση των απαιτήσεων που τίθενται στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας με την ενθάρρυνση των καταναλωτών να μετατοπίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μακριά από τις ώρες αιχμής.

Ζητούσε επίσης τη δημιουργία προτύπων για την επόμενη γενιά ενέργειας με καύση άνθρακα, τη μείωση των εκπομπών από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και την ανάμειξη του άνθρακα με καύσιμα με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Άλλα σχέδια περιλάμβαναν τη βελτίωση της υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας και την πιλοτική εφαρμογή νέων σχεδίων προγραμματισμού του δικτύου σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Διαβάστε ακόμη