Η ελαφριά βιομηχανία, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η αποθήκευση ενέργειας νέας γενιάς δεν είναι απαραίτητα τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό για μια μετάβαση στο μηδενικό ισοζύγιο (Net Zero). Αποτελούν όμως βασικές προκλήσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου – και την απομόνωση των ανθρώπων από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το BloombergNEF τις έκανε κατηγορίες για τα φετινά βραβεία Pioneers, τα οποία απονέμονται σε εταιρείες κλιματικής τεχνολογίας σε πρώιμο στάδιο. Οι αιτήσεις άνοιξαν αυτή την εβδομάδα. (Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει επίσης μια κατηγορία wildcard για νεοσύστατες επιχειρήσεις που εργάζονται σε προβλήματα εκτός αυτών των τομέων).

Πέρυσι, ο κόσμος επένδυσε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στην κλιματική τεχνολογία. Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού κατευθύνθηκε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση των μεταφορών, τομείς κλιματικής τεχνολογίας που είναι σχετικά ώριμοι. Το Pioneers – ένα πρόγραμμα που τρέχει για περισσότερο από μια δεκαετία – επικεντρώνεται σε τομείς όπου η καινοτομία είναι περισσότερο απαραίτητη, από τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των κτιρίων μέχρι την ανάπτυξη καθαρών καυσίμων.

Να γίνει η ελαφριά βιομηχανία πιο βιώσιμη

Οι βιομηχανικές δραστηριότητες ευθύνονται για ένα τεράστιο μέρος των εκπομπών παγκοσμίως. Μεγάλο μέρος της προσπάθειας απαλλαγής από τον άνθρακα έχει επικεντρωθεί σε ορισμένους από τους τομείς με τις μεγαλύτερες εκπομπές, όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και τα πετροχημικά.

Πολύ λίγα έχουν γίνει για τη μείωση των εκπομπών σε τομείς που βασίζονται σε χαμηλή έως μεσαία θερμότητα, όπως η παραγωγή χαρτοπολτού και χαρτιού, η παραγωγή τροφίμων και ποτών και η κλωστοϋφαντουργία. Αυτοί οι παραγνωρισμένοι τομείς ευθύνονται για το ένα τρίτο των βιομηχανικών εκπομπών, σύμφωνα με το BNEF. Για παράδειγμα, μόνο η βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων εκπέμπει 90 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2 ετησίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Renewable Thermal Collaborative.

Οι αντλίες θερμότητας είναι μία από τις λίγες δοκιμασμένες και αληθινές λύσεις- η έκθεση Renewable Thermal Collective διαπίστωσε ότι θα συμβάλουν στην ηλεκτροδότηση του 85% του τομέα των τροφίμων μέχρι το 2050. Αλλά έχουν θερμοκρασιακούς περιορισμούς και είναι ακριβές, ενώ οι λέβητες φυσικού αερίου είναι πολύ φθηνοί, δήλωσε ο Mark Daly επικεφαλής τεχνολογίας και καινοτομίας του BNEF. Καινοτόμες προσεγγίσεις για τη βελτίωση της απόδοσης της θερμοκρασίας των αντλιών θερμότητας ή τη βελτίωση της χρήσης νερού και τη μείωση των τοξικών χημικών ουσιών στην κλωστοϋφαντουργία είναι μερικές από τις άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απαλλαγή της ελαφριάς βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, είπε.

Βελτίωση της αποθήκευσης ενέργειας

Η αυξημένη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως καθιστά την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας ζωτικής σημασίας. Τα ιόντα λιθίου είναι επί του παρόντος η κορυφαία μορφή αποθήκευσης μπαταριών, αλλά οι νεοσύστατες επιχειρήσεις δοκιμάζουν άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των τούβλων, των εγκαταλελειμμένων πετρελαιοπηγών και της σκουριάς. Οι μπαταρίες και άλλες μορφές αποθήκευσης ενέργειας, όπως το πράσινο υδρογόνο, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στις μεταφορές, ιδίως στις μεταφορές με φορτηγά μεγάλων αποστάσεων και στις αερομεταφορές.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτέλεσε σημαντική κινητήρια δύναμη για την αποθήκευση ενέργειας. Σύμφωνα με το BloombergNEF, τα έργα στον τομέα της αποθήκευσης προσέλκυσαν επενδύσεις ρεκόρ ύψους 36,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο έτος.

Ενίσχυση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

Καθώς ο αγώνας για έναν κόσμο με μηδενικό καθαρό ισοζύγιο προχωρά, η ανάγκη μείωσης των βλαβών από την κλιματική αλλαγή είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Πέρυσι, μόνο στις ΗΠΑ σημειώθηκε ρεκόρ 28 κλιματικών καταστροφών που κόστισαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο, ενώ φέτος, καύσωνες και τεράστιες πυρκαγιές έδωσαν μια εικόνα του μέλλοντος, αν ο κόσμος δεν προσαρμοστεί στις αλλαγές που ήδη δρομολογούνται.

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα έχουν στερηθεί κεφαλαίων, ακόμη και όταν δισεκατομμύρια ευρώ διατίθενται για τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών. Οι επενδύσεις στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή επιβραδύνονται, ενώ θα έπρεπε να επιταχύνονται, σύμφωνα με την έκδοση 2023 της έκθεσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών για το χάσμα προσαρμογής. Ο οργανισμός διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει έλλειμμα χρηματοδότησης έως και 366 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κοινωνία να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες αρχικών σταδίων που επικεντρώνονται στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής έλαβαν μόνο το 7,5% της παγκόσμιας χρηματοδότησης της κλιματικής τεχνολογίας από το 2019 έως το 2020, σύμφωνα με την έκθεση 2023 της Oxford Climate Tech Initiative σε συνεργασία με το Κέντρο Skoll της Οξφόρδης.

Διαβάστε ακόμη