Οι μετοχές της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Hess υπέστησαν τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση των τελευταίων 20 μηνών την Πέμπτη, λόγω των επιπτώσεων από τη νέα μακρά καθυστέρηση της προτεινόμενης πώλησής της στη Chevron, σύμφωνα με το Reuters.

Η επιτροπή διαιτησίας που οργανώθηκε για να εκδικάσει την αμφισβήτηση της Exxon Mobil για την πώληση ύψους 53 δισ. δολαρίων δεν θα συνεδριάσει πριν από τον προσεχή Μάιο, μεταθέτοντας τυχόν κλείσιμο μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Οι δύο εταιρείες αρχικά ήλπιζαν να ολοκληρώσουν τη συγχώνευση νωρίτερα φέτος.

Η μετοχή της Hess υποχώρησε κατά 11,25 δολάρια ή 7,35%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2022. Οι μετοχές της Chevron σημείωναν επίσης πτώση 4% ή 6,57 δολάρια, στα 153,93 δολάρια κατά τη μεσημεριανή διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη.

Η Exxon και η CNOOC Ltd κατέθεσαν αξιώσεις διαιτησίας διεκδικώντας δικαίωμα προτίμησης σε οποιαδήποτε πώληση του προσοδοφόρου μεριδίου της Hess σε μια κοινοπραξία παραγωγής πετρελαίου στη Γουιάνα. Η αμφισβήτηση απειλεί να μπλοκάρει τη μεγαλύτερη συμφωνία της Chevron από την εξαγορά της Texaco το 2001 έναντι 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Exxon και η CNOOC υποστήριξαν ότι η προσφορά της Chevron για την Hess ενεργοποίησε ρήτρα δικαιώματος πρώτης άρνησης στη συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης της Γουιάνας. Η Chevron και η Hess αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό.

Η πώληση όλων των μετοχών, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, έχει καθυστερήσει λόγω ενός δεύτερου αιτήματος για πληροφορίες από την αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή, την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ. Η εξέτασή της θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό το τρίμηνο, δήλωσε εκπρόσωπος της Hess.

Διαβάστε ακόμη