Ο Αλέξανδρος Μπερντ, μια σημαντική προσωπικότητα στον χώρο των εμπορευμάτων και πρώην επικεφαλής πετρελαίου της Glencore, κατηγορήθηκε για διαφθορά από τη Serious Fraud Office (SFO) του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην εν curso έρευνα για τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Ο Μπερντ, μαζί με τέσσερις άλλους πρώην εργαζόμενους της Glencore, κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την καταβολή παράνομων πληρωμών σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Νιγηρία, το Καμερούν και την Ακτή Ελεφαντοστού για να εξασφαλίσουν συμφωνίες πετρελαίου. Τα φερόμενα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 2007 και 2014.

Οι κατηγορίες κατά του Μπερντ και των συνεργατών του εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καταστολής της εταιρικής διαφθοράς και της χειραγώγησης της αγοράς. Η ίδια η Glencore δήλωσε ένοχη για παρόμοιες κατηγορίες το 2022, παραδεχόμενη δωροδοκία και χειραγώγηση της αγοράς σε πολλές χώρες.

Παρά τις κατηγορίες, η Glencore διατηρεί τη δέσμευσή της για ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές και έχει λάβει μέτρα για τη βελτίωση του προγράμματος συμμόρφωσής της.

Ο Μπερντ, βασικός παράγοντας στη Glencore για πάνω από μια δεκαετία, συγκέντρωσε σημαντικό πλούτο κατά τη διάρκεια της θητείας του. Μετά την αποχώρησή του, ίδρυσε μια επενδυτική εταιρεία, την Adaptogen Capital. Ωστόσο, η εμπλοκή του με την εταιρεία τερματίστηκε απότομα μετά τις κατηγορίες για διαφθορά.

Οι κατηγορίες εναντίον του Μπερντ και των συνεργατών του έχουν προκαλέσει σοκ στον κλάδο και υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που λειτουργούν σε περίπλοκα και συχνά διαφθορέα περιβάλλοντα. Η έκβαση της υπόθεσης θα έχει ευρείες επιπτώσεις στον τομέα των εμπορευμάτων και στον αγώνα κατά του εταιρικού εγκλήματος.

Διαβάστε ακόμη