Με τις υψηλές θερμοκρασίες να συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ, τα κράτη παγκοσμίως κινητοποιούνται για την λήψη μέτρων προφύλαξης από τα συνεχόμενα κύματα καύσωνα. Δυστυχώς, όμως για μια μερίδα του κόσμου τα μέτρα πρόληψης από τον καύσωνα αποτελούν πολυτέλεια, αναδεικνύοντας ένα σημαντικό κοινωνικό χάσμα το “cooling poverty”. Αυτό σημαίνει ότι καθώς το κλίμα θερμαίνεται, οι φτωχότεροι και πιο ευάλωτοι πληθυσμοί μένουν πιο εκτεθειμένοι και υποφέρουν περισσότερο από τους ακραίους καύσωνες.

Μια μελέτη του Nature Sustainability επισημαίνει ένα κρίσιμο ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι άνθρωποι με περιορισμένους πόρους δεν διαθέτουν τα μέσα για να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες θερμοκρασίες. Αυτό περιλαμβάνει περιορισμούς στα οικοδομικά υλικά, έλλειψη υποδομών παθητικού δροσισμού (όπως σκίαση ή εξαερισμός), ανεπαρκή συστήματα κοινωνικής στήριξης και έλλειψη μεθόδων για την προστασία τους από την έκθεση στη ζέστη τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Η μελέτη αποκαλεί αυτό το φαινόμενο “cooling poverty”.

Τι οδηγεί στην αύξηση του cooling poverty;

Πολλοί παράγοντες οδηγούν στην παγκόσμια αύξηση του cooling poverty, αλλά η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή.

Καθώς η κλιματική αλλαγή και οι αυξήσεις της θερμοκρασίας γίνονται ο κανόνας, η ζήτηση για συσκευές ψύξης και κλιματιστικά θα συνεχίσει να αυξάνεται κατακόρυφα, με τη χρήση ενέργειας να προβλέπεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι στις αναπτυσσόμενες χώρες να αντέξουν οικονομικά λύσεις ψύξης, είναι ασφαλές να περιμένουμε ότι το κοινωνικό χάσμα θα διευρυνθεί.

Αυτή η μορφή κοινωνικής ανισότητας εδραιώθηκε επίσης περαιτέρω λόγω της πανδημίας COVID-19, η οποία ώθησε σχεδόν 70 εκατομμύρια ανθρώπους σε 54 χώρες στην ακραία φτώχεια, καθιστώντας την πρόσβαση στον κλιματισμό ακόμη πιο δύσκολη, σύμφωνα με την SEforALL. Η πανδημία έδειξε σαφώς το αντίκτυπο της φτώχειας στην δυνατότητα πρόσβασης στον κλιματισμό, ιδίως στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από ακραίες συνθήκες καύσωνα.

Τι θα συμβεί αν το cooling poverty συνεχίσει να διευρύνεται;

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης για πρόσβαση στον κλιματισμό θα μπορούσε να έχει ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στον πλανήτη. Για παράδειγμα, αν ένα σπίτι δεν μπορεί να παραμείνει δροσερό ή αν δεν μπορεί να εγκατασταθεί κάποιου είδους κλιματισμός, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την αξία του, ιδίως σε μέρη ιδιαίτερα επιρρεπή σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως μεγάλο μέρος των νοτιοδυτικών περιοχών των ΗΠΑ).

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη έρευνα και οι πρωτοβουλίες, όπως το Global Cooling Prize, αποσκοπούν στην ανάπτυξη πιο ενεργειακά αποδοτικών και οικονομικά προσιτών λύσεων ψύξης, οι οποίες θα μπορούσαν να ανακουφίσουν σημαντικά τη φτώχεια στον τομέα της ψύξης και να μειώσουν το χάσμα ψύξης παγκοσμίως.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και των παγκόσμιων ενεργειακών απαιτήσεων υπογραμμίζει την πολύπλευρη και αυξανόμενη πρόκληση της φτώχειας ψύξης. Διάφοροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ερευνητές και κατασκευαστές εργάζονται προς την κατεύθυνση καινοτόμων λύσεων για να διασφαλίσουν ότι η ψύξη, μια θεμελιώδης ανάγκη σε έναν κόσμο που θερμαίνεται, θα είναι προσβάσιμη σε όλους, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί.

Διαβάστε ακόμη