Το Αζερμπαϊτζάν, μια ιστορική μήτρα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, βρίσκεται σε ένα ενδιαφέρον σταυροδρόμι. Ως οικοδεσπότης της επερχόμενης κλιματικής συνόδου COP29, η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, ωστόσο η οικονομία της εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει καταστήσει το Αζερμπαϊτζάν σε καίρια θέση. Η χώρα έχει αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε απάντηση της απεγνωσμένης αναζήτησης της ηπείρου για εναλλακτικές λύσεις στην ενέργεια της Ρωσίας. Αυτή η εκτίναξη της ζήτησης έχει προσφέρει στο Αζερμπαϊτζάν μια κερδοφόρα ευκαιρία να ενισχύσει την οικονομία του.

Ωστόσο, η παγκόσμια ώθηση για αποκλιμάκωση και σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, όπως περιγράφεται στη συμφωνία της COP28, δημιουργεί μια σύνθετη πρόκληση. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ενήμερο για την ανάγκη μετάβασης σε καθαρότερες πηγές ενέργειας και έχει περιγράψει φιλόδοξα σχέδια για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων ανεμογεννητών και ηλιακών πάρκων. Η κυβέρνηση προβλέπει επίσης την εξαγωγή πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας στο μέλλον.

Παρά αυτές τις προσπάθειες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τα έσοδα των ορυκτών καυσίμων θα καταστήσει τη μετάβαση δύσκολη. Επιπλέον, η οικονομική βιωσιμότητα των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας και η ανάπτυξη της υποδομής υδρογόνου παραμένουν σημαντικά εμπόδια.

Η επερχόμενη σύνοδος κορυφής COP29 στο Μπακού θα αποτελέσει μια κρίσιμη δοκιμασία για τη δέσμευση του Αζερμπαϊτζάν για την κλιματική δράση. Ο κόσμος θα παρακολουθεί στενά για να δει εάν η χώρα μπορεί να συνδυάσει τον ρόλο της ως σημαντικός εξαγωγέας ορυκτών καυσίμων με τις φιλοδοξίες της να γίνει ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη