Ο σχεδιασμός του μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα (SMR) της Rolls-Royce προχώρησε πιο κοντά στην εμπορική αξιοποίηση την Τρίτη, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ολοκλήρωσαν τη δεύτερη φάση της αυστηρής αξιολόγησης της ασφάλειάς τους. Το Γραφείο για την Πυρηνική Ρύθμιση (ONR) επιβλέπει μια διαδικασία τεσσάρων σταδίων για την έγκριση του αντιδραστήρα 470 μεγαβάτ, ένα κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη των στόχων της Βρετανίας για το καθαρό μηδέν, σύμφωνα με το Reuters.

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί τους SMR ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής της για την καθαρή ενέργεια, προσφέροντας μια πιθανή λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παραδοσιακά πυρηνικά έργα. Κατασκευάζοντας αντιδραστήρες σε εργοστάσια, οι SMR υπόσχονται ταχύτερους χρόνους κατασκευής και χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τις εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.

Με αυτό το τελευταίο ρυθμιστικό ορόσημο, η Rolls-Royce είναι πλέον έτοιμη να εισέλθει στην τρίτη φάση της διαδικασίας αξιολόγησης. Η εταιρεία στοχεύει να αναπτύξει τους SMRs στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη από τη δεκαετία του 2030, συμβάλλοντας στο ενεργειακό μείγμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας.

Διαβάστε ακόμη