Τα δίκτυα είναι το κλειδί για να αποκτήσει έναν «άσσο στο μανίκι» της η Ευρώπη. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών θα είναι μία ηχηρή απάντηση κόντρα στα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή αλλά και το τεταμένο γεωπολιτικό τοπίο στα συστήματα ενέργειας. Η κλιματική κρίση εκθέτει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε ξαφνικές πλημμύρες που γκρεμίζουν πύργους μεταφοράς, ξηρασίες που στεγνώνουν δεξαμενές και αυξήσεις της ζήτησης για ψύξη κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη εξαρτάται από την κατάσταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς αυξάνεται η εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο εξηλεκτρισμός, η υπάρχουσα υποδομή δικτύου δυσκολεύεται να συμβαδίσει, προκαλώντας συμφόρηση και καθυστερήσεις. Σημαντικές επενδύσεις σε αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμό του δικτύου είναι απαραίτητες για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού της θέρμανσης και των μεταφορών, τη δημιουργία τεχνικών πλεονασμών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, την καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο και την προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Το 2022 το 63% του συνόλου της ενέργειας που καταναλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προήλθε από εισαγωγές. Το «κενό» εγχώριας παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη έχει έρθει στο επίκεντρο εν μέσω των προκλήσεων ενεργειακής ασφάλειας που απορρέουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη γεωπολιτική κρίση. Παρά το γεγονός πως η Ευρώπη έχει αντέξει την καταιγίδα, εν μέρει με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ραχοκοκαλιά ενός ενεργειακού συστήματος απαλλαγμένου από τις ανθρακούχες εκπομπές – το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις στο δίκτυο πρέπει να διπλασιαστούν και να φτάσουν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030, προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικά καθορισμένοι στόχοι για το κλίμα. Στην Ευρώπη, πρόσφατη μελέτη της Eurelectric δείχνει ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει 67 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε δίκτυα για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι έως το 2050. Και ενώ η ΕΕ στοχεύει να επιτύχει μερίδιο 42,5% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό της μείγμα έως το 2030, η χωρητικότητα του δικτύου πρέπει να συμβαδίζει με την ταχέως αυξανόμενη παραγωγή καθαρής ενέργειας, σημειώνει η δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.
Η Ευρώπη συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά η αναντιστοιχία της χωρητικότητας του δικτύου προκαλεί ήδη σημαντικές προκλήσεις. Όπως παρατηρεί η δεξαμενή σκέψης στη Βρετανία, η ουρά σύνδεσης για έργα παραγωγής, αποθήκευσης ή κατανάλωσης ενέργειας που περιμένουν να συνδεθούν στο δίκτυο προβλέπεται να φτάσει τα 800 γιγαβάτ μέχρι το τέλος του 2024. Η συμφόρηση του δικτύου αποτελεί επίσης σημαντικό πρόβλημα στην Ολλανδία, με τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά να καλούνται να μειώσουν τη ζήτηση σε ώρες αιχμής για να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος. Στη Ρουμανία, η έκρηξη των κρατικά υποστηριζόμενων prosumers χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις αποθήκευσης προκαλεί σημαντική πίεση στο δίκτυο.
Χτίζοντας το δίκτυο του μέλλοντος
Επί του παρόντος, οι διασυνοριακές διασυνδέσεις εντός της ΕΕ περιορίζουν την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να εισαχθεί ή να εξαχθεί, δημιουργώντας σημαντικές διαφορές στις τιμές μεταξύ γειτονικών κρατών. Η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του εξηλεκτρισμού θα επιδεινώσει αυτές τις στρεβλώσεις, σχολιάζει το Atlantic Council. Ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο θα εξασφάλιζε ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Νέες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης θα μπορούσαν να μετατρέψουν την περιοδική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές σε παραγωγή που μοιάζει περισσότερο με βασικό φορτίο, μεταφέροντας γρήγορα την πλεονάζουσα καθαρή ηλεκτρική ενέργεια σε ελλειμματικές περιοχές. Για το σκοπό αυτό, η συζήτηση στις Βρυξέλλες συνεχίζεται σχετικά με τη δημιουργία ενός υπερδικτύου σε επίπεδο ΕΕ που θα επιτρέπει τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο. Αυτό θα βοηθούσε στην εξομάλυνση των τιμών της ενέργειας στα σύνορα, θα μείωνε τις ανησυχίες για την στοχαστικότητα των ΑΠΕ και θα βελτίωνε την ασφάλεια του εφοδιασμού βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Οι δυσκολίες πρόβλεψης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η ανάλογη προσαρμογή της κατανάλωσης απαιτούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ενεργειακών δικτύων. Η ψηφιοποίηση μπορεί να ενσωματώσει περαιτέρω την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω έξυπνων μετρητών και έξυπνων συσκευών που μπορούν να προβλέπουν με ακρίβεια την παραγωγή και να την αντιστοιχίζουν με την ευέλικτη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση της συμφόρησης του δικτύου και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι της διαλείψεως. Αντίστοιχα, τα ψηφιακά δίδυμα – εικονικές αναπαραστάσεις των φυσικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας – χρησιμοποιούν την ανάλυση δεδομένων για τη μοντελοποίηση διαφόρων σεναρίων, οδηγώντας σε υψηλότερη λειτουργική απόδοση, αυξημένη διάρκεια ζωής των περιουσιακών στοιχείων και βελτιστοποιημένη ροή ενέργειας. Ένα ψηφιοποιημένο ενεργειακό δίκτυο μπορεί να αυξήσει τις απειλές στον κυβερνοχώρο, άλλοι τομείς έχουν αποδείξει επί δεκαετίες ότι οι απειλές αυτές μπορούν να μετριαστούν μέσω στρατηγικών που περιλαμβάνουν ταχεία αναφορά περιστατικών για τον περιορισμό της εξάπλωσης κακόβουλου λογισμικού και επενδύσεις σε συστήματα παρακολούθησης απειλών.
Η αναβάθμιση και η επέκταση του δικτύου θα μεταφραστεί σε υψηλότερα τιμολόγια που θα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι τελικοί χρήστες, οι οποίοι ήδη αγωνίζονται με τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Μια εκτίναξη των τιμολογίων δικτύου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές και -εν τέλει- πολιτικές συνέπειες, όπως παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ το 2022, που προκλήθηκαν από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας. Αν και οι επενδύσεις αυτές θα επιφέρουν άμεσο και έμμεσο κόστος στους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα, θα ξεκλειδώσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την αύξηση του εξηλεκτρισμού και θα μετακυλήσουν το μειούμενο κόστος παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους φορολογούμενους. Σήμερα, η χερσαία αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνότερες από τις νέες μονάδες ορυκτών καυσίμων σχεδόν παντού. Το μέσο κόστος της μεταβλητής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, από 155 δολάρια ανά μεγαβατώρα το 2010 σε 60 δολάρια το 2028.
Για τη χρηματοδότηση αυτών των αναβαθμίσεων με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στους φορολογούμενους, νέα δεσμευμένα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τα έσοδα του δικτύου που βασίζονται σε τιμολόγια. Αν και αυτό δεν έχει γίνει στο παρελθόν σε προηγμένες οικονομίες με πολύπλοκα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτείται καινοτομία πολιτικής για να διατηρηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ για το 2030. Αν δεν ξεκλειδώσουν επενδύσεις στη μεταφορά και τη διανομή θα τεθεί σε κίνδυνο τόσο η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια όσο και οι κλιματικές φιλοδοξίες. Καθυστερώντας την ανάπτυξη της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και κατ’ επέκταση τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης και των μεταφορών, η μη επένδυση στο ευρωπαϊκό δίκτυο θα παρέτεινε τα υψηλά επίπεδα εισαγωγών ορυκτών καυσίμων. Αυτό θα διατηρούσε υψηλούς τους λογαριασμούς ενέργειας, θα άφηνε την Ευρώπη εκτεθειμένη στην ανασφάλεια του εφοδιασμού με ορυκτά καύσιμα και θα έθετε σε κίνδυνο τον κοινωνικό και πολιτικό ιστό της Ευρώπης.
Πέρα από τις χρηματοδοτικές προκλήσεις, η κατασκευή υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα αργή. Ειδικότερα στην Ευρώπη, τα αδειοδοτικά κωλύματα προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις. Ο ΙΕΑ υπογραμμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν τους μεγαλύτερους χρόνους ανάπτυξης για τη διανομή -περίπου τρία χρόνια- και τις γραμμές μεταφοράς -μεταξύ τεσσάρων και δώδεκα ετών. Τα ρυθμιστικά πλαίσια περιορίζουν επίσης την ανάπτυξη του δικτύου. Ενώ η ρύθμιση αυτών των φυσικών μονοπωλίων έχει εξελιχθεί στην Ευρώπη για την απελευθέρωση και τον διαχωρισμό του τομέα, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα- για παράδειγμα, ο ρυθμός εξηλεκτρισμού και οι βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Θα πρέπει να διαχειριστούν τις αυξημένες επενδύσεις, ενθαρρύνοντας παράλληλα την καινοτομία και διατηρώντας τα τιμολόγια υπό έλεγχο. Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας πρέπει να διδαχθούν από την προηγούμενη εμπειρία, να ανταποκριθούν στις τρέχουσες προκλήσεις και να προβλέψουν τις μελλοντικές τάσεις – όλα αυτά ταυτόχρονα.
Η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη εξαρτάται από την κατάσταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς αυξάνεται η εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο εξηλεκτρισμός, η υπάρχουσα υποδομή δικτύου δυσκολεύεται να συμβαδίσει, προκαλώντας συμφόρηση και καθυστερήσεις. Σημαντικές επενδύσεις σε αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμό του δικτύου είναι απαραίτητες για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού της θέρμανσης και των μεταφορών, τη δημιουργία τεχνικών πλεονασμών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, την καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο και την προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Διαβάστε ακόμη