Την… αντιμονοπωλιακή ανησυχία έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η αλματώδης ανάπτυξη της Nvidia. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή της ΕΕ ανησυχεί για το κατά πόσον η Nvidia έχει αναλάβει μονοπωλιακή θέση στην αγορά των σούπερ τσιπ, ενώ και η Ουάσινγκτον θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου. Η Nvidia είναι μία αμερικανική πολυεθνική εταιρεία και εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας.

Πρόκειται για μια εταιρεία λογισμικού και Fabless, η οποία σχεδιάζει και προμηθεύει μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU), διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API) για την επιστήμη των δεδομένων και τους υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, καθώς και μονάδες συστήματος σε ένα τσιπ (SoC) για την αγορά κινητών υπολογιστών και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Nvidia είναι επίσης κυρίαρχος προμηθευτής υλικού και λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (AI), η οποία αναμένεται να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση.

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Nvidia ανέρχεται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία μετατρέπει τα μισά από κάθε δολάριο που εισπράττει σε κέρδη: τα καθαρά κέρδη ανήλθαν πρόσφατα σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένας από τους σχεδόν 30.000 εργαζόμενους συνεισφέρει κέρδος ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ακόμη και στη Silicon Valley, η οποία είναι κακομαθημένη από την επιτυχία, αυτό τοποθετεί τη Nvidia στην κορυφή.

Το ερώτημα που πλανάται στον «αέρα» ειδικά στις Βρυξέλλες είναι αν η Nvidia είναι μονοπωλιακή.

Η Nvidia τα καταφέρνει καλά εδώ και καιρό πλέοντας «κάτω από το ραντάρ», σημειώνει η Handelsblatt.

Η Επίτροπος Ψηφιακής Πολιτικής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ειδικότερα, ανησυχεί για το θέμα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτήν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπό της, η Επιτροπή «έχει θέσει ερωτήσεις στην Nvidia». Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι η Nvidia μπορεί ακόμη να αποτρέψει τη διαδικασία ανταγωνισμού.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παράσχουμε όλες τις πληροφορίες που απαιτούν οι ρυθμιστικές αρχές», εξηγεί εκπρόσωπος της Nvidia κατόπιν αιτήματος.

Οι ενέργειες της Ουάσινγκτον θα μπορούσαν επίσης να εμποδίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου.

Η αγορά τσιπ ήταν απολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αυτές οι μέρες έχουν περάσει. Οι κυρώσεις κατά της Κίνας που επιβλήθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχουν ήδη βλάψει την Nvidia- υπό έναν πιθανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχει η απειλή νέων αντιξοοτήτων με τη μορφή υψηλότερων τιμωρητικών δασμών στις εξαγωγές από την Κίνα ή ακόμη και με το πάγωμα της υποστήριξης από την Ταϊβάν, τη σημαντικότερη τοποθεσία παραγωγής για τα τσιπ της Nvidia.

Ένα πράγμα είναι σαφές σε κάθε περίπτωση: η επιτυχία της Nvidia είναι στενά συνδεδεμένη με την επιτυχία της τεχνητής νοημοσύνης. Εάν η τεχνολογία του μέλλοντος δεν εκπληρώσει τις υψηλές προσδοκίες παρά την εκπληκτική πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό θα έχει συνέπειες: Θα κατασκευαστούν λιγότερα κέντρα δεδομένων και θα υπάρξει λιγότερη ζήτηση για τα τσιπ της Nvidia.

Σήμερα ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές που προειδοποιούν για μια φούσκα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Sundar Pichai παρουσίασε καλά τριμηνιαία στοιχεία πριν από λίγες ημέρες, αλλά οι αναλυτές ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τις υψηλές δαπάνες AI ύψους δώδεκα δισεκατομμυρίων δολαρίων – σε μόλις τρεις μήνες.

Και ο Jim Covello, ο πιο υψηλόβαθμος αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, έγραψε σε μια ανάλυση για την τεχνητή νοημοσύνη πριν από λίγες ημέρες: «Η τεχνολογία είναι ακριβή, αλλά όχι και τόσο χρήσιμη».

Ο βετεράνος της Wall Street προειδοποίησε κατά της υπερκατασκευής – δηλαδή της υπερβολικής επέκτασης των υπολογιστικών δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Αυτό συνήθως δεν έχει καλό τέλος». Αν αυτό συμβεί, η Nvidia θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα της. Ή να αναπτύξει τις επόμενες αγορές.

Η τέταρτη δεκαετία της ύπαρξης της Nvidia είναι επομένως πιθανό να κρίνει την τύχη αυτής της εξαιρετικής εταιρείας.

Το μέλλον της Nvidia θα εξαρτηθεί επίσης από το αν η εταιρεία θα μπορέσει να διατηρήσει τη νοοτροπία της νεοφυούς επιχείρησης – ή, 31 χρόνια μετά την ίδρυσή της, αν θα ακολουθήσει τον δρόμο πολλών εταιρειών: σε άκαμπτες δομές που καταπνίγουν τη δημιουργική σπίθα εν τη γενέσει της.

Ο επικεφαλής του ομίλου, Huang είναι πιθανό να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να το αποτρέψει αυτό. Ο ιδρυτής είναι 61 ετών – και δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας Mizuho, η Nvidia ελέγχει το 70% έως 95% της παγκόσμιας αγοράς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, ανάλογα με την εφαρμογή. Με άλλα λόγια, ο θόρυβος που περιβάλλει τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα ήταν εφικτός χωρίς την Nvidia. Ο μόνος που το πιστεύει αυτό εδώ και χρόνια είναι ο ίδιος ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Huang.

«Επί 20 χρόνια, οι άνθρωποι του έλεγαν γιατί έκανε λάθος», λέει ο Christophe Fourquet, διευθύνων σύμβουλος του προμηθευτή τσιπ ASML, του πολυτιμότερου τεχνολογικού ομίλου στην Ευρώπη. «Είχε πάντα αυτό το όραμα. Είχε την τεχνολογία και κάποια στιγμή ήρθε η εφαρμογή. Τώρα μπορεί να γιορτάσει. Όλοι οι αμφισβητίες τρέχουν τώρα πίσω του». Ωστόσο, ακόμη και οι επικριτές δεν πιστεύουν ότι η πολιτική θα βάλει τέλος στην τεχνολογική κυριαρχία της Nvidia.

Αυτό θα πρέπει να ικανοποιεί ιδιαίτερα μια ομάδα: τους πολλούς μικροεπενδυτές. Παρόλο που οι μετοχές της AI παρουσιάζουν πιο έντονες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες και οι προειδοποιήσεις για μια φούσκα AI έχουν αυξηθεί, η Nvidia εξακολουθεί να είναι μια καλή επιχείρηση τα τελευταία δύο χρόνια.

Έκτοτε, η εταιρεία δεκαπλασίασε την αξία της στα 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια και έκτοτε έχει γίνει η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία. Από την άνοιξη, οι μετοχές της είναι οι πιο εμπορεύσιμες στον κόσμο, μπροστά από την Tesla.

Τον Φεβρουάριο, η Nvidia πέτυχε τόσο καλά αποτελέσματα που η κεφαλαιοποίησή της αυξήθηκε κατά 277 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία ημέρα – ποσό που ισοδυναμεί με τη συνολική αξία του γερμανικού γίγαντα πληροφορικής SAP.

Η αλματώδης άνοδος του ομίλου προκαλεί ανησυχία σε συμβούλους και διευθυντές σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη