Η κατασκευάστρια εταιρεία τουρμπίνων και κινητήρων Siemens Energy, μετά τις επιδοτήσεις που εξασφάλισε από τη γερμανική κυβέρνηση, θα κατασκευάσει ένα σύστημα πράσινης ηλεκτρόλυσης υδρογόνου 280 μεγαβάτ (MW) για τη βορειογερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας EWE, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2027.

Η ανάθεση της σύμβασης είναι μία από τις πληθώρα συμφωνιών μετά την περασμένη εβδομάδα που η Γερμανία χορήγησε 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ (4,98 δισεκατομμύρια δολάρια) εγκεκριμένων από την ΕΕ επιδοτήσεων σε μια σειρά έργων για την παροχή ασφαλούς και βιώσιμου υδρογόνου στο δρόμο της προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το υδρογόνο, υπό την προϋπόθεση ότι παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης του νερού με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να συμβάλει στη μετάβαση σε μια οικονομία με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Επωφελούμενο από το καθεστώς του ως σημαντικό έργο κοινού ενδιαφέροντος (IPCEI), το εργοστάσιο στην πόλη Emden θα παρέχει έως και 26.000 μετρικούς τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως, αντικαθιστώντας περίπου 800.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως, εάν, για παράδειγμα, χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χάλυβα.

Η EWE δήλωσε ότι έλαβε 500 εκατομμύρια ευρώ από εθνικά και κρατικά κονδύλια του IPCEI για τέσσερα έργα υδρογόνου, αλλά δεν διευκρίνισε την αξία της σύμβασης με τη Siemens Energy.

Η μονάδα του Emden θα είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, ισοδυναμώντας με το μέγεθος όλων των ηλεκτρολυτών που λειτουργούν σήμερα στη Γερμανία, και συγκρινόμενη με τα 10.000 MW που στοχεύει η εθνική βιομηχανική στρατηγική για τη γερμανική πράσινη δυναμικότητα υδρογόνου μέχρι το 2030.

«Το έργο αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας πράσινου υδρογόνου στη Γερμανία», δήλωσε η Anne-Laure de Chammard, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Siemens Energy.

Η EWE επέλεξε τη Siemens Energy μετά από 12μηνη διαδικασία επιλογής. Οι στοίβες, η καρδιά της ηλεκτρόλυσης, θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Siemens Energy στο Βερολίνο. Η EWE αναπτύσσει ξεχωριστά τα σχετικά στοιχεία μεταφοράς και αποθήκευσης.

Διαβάστε ακόμη