Η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Iberdrola αύξησε τις προοπτικές της για το 2024 για δεύτερη φορά φέτος, λέγοντας ότι αναμένει ευκαιρίες στα κέντρα δεδομένων, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των κερδών, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε άλμα δύο τρίτων στα καθαρά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο, αποκομίζει τα οφέλη από τη μετατόπιση της εστίασης προς την αναβάθμιση και την επέκταση των δικτύων στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 64% σε 4,1 δισ. ευρώ (4,5 δισ. δολάρια). Τα βασικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 27% σε 9,6 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των έκτακτων δαπανών, όπως η πώληση ορισμένων περιουσιακών της στοιχείων στο Μεξικό, τα βασικά κέρδη ήταν υψηλότερα κατά 9%.

Προσθέτει επίσης χερσαία και υπεράκτια αιολική δυναμικότητα, αλλά έχει γίνει πιο επιλεκτική στην επιλογή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ευρώπης με βάση την αξία της αγοράς προβλέπει τώρα διψήφια ποσοστιαία αύξηση των καθαρών κερδών φέτος, από προηγούμενες προβλέψεις για υψηλή μονοψήφια αύξηση. Η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνει κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Αναμένει, επίσης, περαιτέρω ανάπτυξη από τις επενδύσεις στο δίκτυο και την εκτίναξη της ζήτησης ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της έκρηξης της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η δραστηριότητά της στον τομέα των λύσεων αποθήκευσης θα διαδραματίσει επίσης αυξημένο ρόλο, καθώς όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για το πρώτο εξάμηνο, το τμήμα δικτύου της ενισχύθηκε από υψηλότερα τιμολόγια που εγκρίθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία και πρόσθεσε νέα δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη