Η Ουγγαρία και η Σλοβακία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεσολαβήσει σε μια διαδικασία διαβούλευσης με την Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα (22 Ιουλίου) ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, αφού το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις στον ρωσικό όμιλο Lukoil, σταματώντας τις προμήθειές του στις δύο χώρες.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία έχουν αυξήσει την πίεση στο Κίεβο αφού δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι σταμάτησαν να λαμβάνουν πετρέλαιο από τη Lukoil μέσω της Ουκρανίας. Η Ουγγαρία λαμβάνει 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πετρελαίου από τον ρωσικό όμιλο ετησίως, που αντιστοιχεί σε περίπου ένα τρίτο των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της, δήλωσε ο Péter Szijjártó.
«Μίλησα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών χθες. Είπε ότι επιτρέπουν κάθε μεταφορά πετρελαίου μέσω [του Κιέβου], αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Szijjártó στους δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες.
Οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή έχει τρεις ημέρες για να απαντήσει.
Εάν η διαδικασία διαβούλευσης δεν αποφέρει αποτελέσματα, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα προσφύγουν αντ’ αυτού σε διεθνές δικαστήριο της επιλογής τους, είπε.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι έλαβε το αίτημα της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας και το μελετά.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, αν και ο επικεφαλής της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz αναγνώρισε την έλλειψη πετρελαίου από τη Lukoil.
«Οι ποσότητες του διακινούμενου πετρελαίου τον Ιούλιο είναι οι ίδιες με τις προηγούμενες περιόδους. Δεν υπάρχουν όγκοι της Lukoil, αλλά οι όγκοι είναι οι ίδιοι», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, Oleksiy Chernyshov.
Οι προμήθειες της Lukoil μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Druzhba αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των ροών της και τα διυλιστήρια της MOL στη Σλοβακία και την Ουγγαρία εξαρτώνται πλήρως από τις αποστολές της Lukoil.
Σε μια προσπάθεια να πουλήσει πετρέλαιο που δεν αποστέλλεται στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, η Lukoil πρόσθεσε περίπου 140.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου στο αρχικό της σχέδιο για το λιμάνι Novorossiisk της Μαύρης Θάλασσας για τον Ιούλιο, ανέφεραν πηγές της αγοράς.
Άλλοι προμηθευτές
Ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής μέσω της διαδρομής είναι η Tatneft , η οποία παραδίδει επίσης πετρέλαιο στη MOL, ενώ η Gazprom Neft, η Russneft και ορισμένοι άλλοι μικροί ανεξάρτητοι παραγωγοί παρέχουν το υπόλοιπο.
Ως εναλλακτική λύση, η Ουγγαρία μπορεί να εισάγει πετρέλαιο από το θαλάσσιο λιμάνι Omisalj της Κροατίας μέσω του αγωγού Adria, ενώ η Σλοβακία μπορεί να προμηθεύεται πετρέλαιο μόνο μέσω της Ουγγαρίας.
Από τον Απρίλιο, οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω του Omisalj ήταν περίπου 500.000 μετρικοί τόνοι κάθε μήνα, συμπεριλαμβανομένων των τύπων Basrah, Azeri BTC και CPC Blend.
Η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία που δεν έχουν χερσαία σύνορα μέσω της Ουκρανίας, παρά τον πόλεμο στη χώρα και τις κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό αργό.
Οι χώρες αυτές έχουν εξαιρέσεις από τις κυρώσεις για το πετρέλαιο, ώστε να τους δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.
Τόσο η Σλοβακία όσο και η Ουγγαρία προμηθεύουν επίσης με ενέργεια την Ουκρανία.
Ο Szijjártó δήλωσε ότι η Ουγγαρία παρείχε το 42% των ουκρανικών εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τον περασμένο μήνα.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα του βοήθησε στην προμήθεια πετρελαίου στην Ουκρανία, επικρίνοντας παράλληλα τις κυρώσεις, ενώ τόνισε ότι η Σλοβακία δεν θα είναι όμηρος των σχέσεων Ουκρανίας-Ρωσίας.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Juraj Blanar επανέλαβε ορισμένα από τα σχόλια του Fico, λέγοντας ότι οι κυρώσεις είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Σλοβακία και την ΕΕ παρά στη Ρωσία.
Η απαγόρευση της Ουκρανίας δεν επηρεάζει άλλους Ρώσους εξαγωγείς πετρελαίου, των οποίων το πετρέλαιο επιτρεπόταν να διέρχεται μέσω της Ουκρανίας.
Διαβάστε ακόμη