Την Τετάρτη 17 Ιουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας της Τουρκίας ταξίδεψαν στον Νίγηρα για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα άφθονα κοιτάσματα ουρανίου της χώρας.

Η επίσκεψη αυτή ακολουθεί την απόφαση του Νίγηρα να ανακαλέσει τα δικαιώματα εξόρυξης από καναδικές και γαλλικές εταιρείες για την ανάπτυξη ουρανίου, αφού η χώρα της Δυτικής Αφρικής τέθηκε υπό στρατιωτικό έλεγχο μετά από πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2023.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και και στην οποία συμμετέχει και ο κορυφαίος επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Ιμπραήμ Καλίν, έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τα αποθέματα ουρανίου του Νίγηρα για να στηρίξει την αναπτυσσόμενη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την προμήθεια ουρανίου από τον Νίγηρα συνδέεται με τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της, το μεσογειακό Akkuyu, που κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική Rosatom, καθώς και με δύο άλλες σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις.

Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση αποκαλύπτει ότι ο Νίγηρας αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των παγκόσμιων πόρων ουρανίου και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 κορυφαίων προμηθευτών του καυσίμου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας συμπίπτει με τις αναφερόμενες προσπάθειες της Ρωσίας να αποκτήσει ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία ουρανίου του Νίγηρα.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μετατρέψει ή να εμπλουτίσει το μετάλλευμα ουρανίου στο υλικό που απαιτείται για τους αντιδραστήρες και έχει συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας καυσίμων με τη Rosatom στο πλαίσιο του έργου Akkuyu.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχεύει εδώ και καιρό να επεκτείνει την επιρροή του έθνους του στις αφρικανικές χώρες μέσω πρωτοβουλιών που κυμαίνονται από την έναρξη τηλεοπτικών καναλιών μέχρι την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την παροχή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία.

Υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση του Νίγηρα να σταματήσει τις εξαγωγές ουρανίου στη Γαλλία, επικαλούμενος την ιστορική καταπίεση της ευρωπαϊκής χώρας στον Νίγηρα, ο οποίος ήταν γαλλική αποικία μέχρι να αποκτήσει την ανεξαρτησία του το 1960.

Διαβάστε ακόμη