Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει προσωρινούς δασμούς στο κινεζικό βιοντίζελ, αφού διαπίστωσε ότι πωλείται στις αγορές της ΕΕ σε αθέμιτα χαμηλές τιμές, στην τελευταία από μια σειρά εμπορικών υποθέσεων κατά της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εποπτεύει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, πρότεινε τον καθορισμό προσωρινών δασμών μεταξύ 12,8 και 36,4%, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου. Πρόκειται να επιβληθούν στα μέσα Αυγούστου.

Η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε θα μπορούσαν να οριστούν οριστικοί δασμοί για πέντε χρόνια.

Η ΕΕ έχει ήδη ορίσει προσωρινούς δασμούς για τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα λόγω των αθέμιτων, κατά τη γνώμη της, επιδοτήσεων στην πιο προβεβλημένη της υπόθεση.

Για το βιοντίζελ, οι προτεινόμενοι δασμοί είναι 12,8% για τα προϊόντα της EcoCeres Group, 36,4% για την Jiaao Group, συμπεριλαμβανομένης της Zhejiang Jiaao Enproenergy Co, και 25,4% για τις εξαγωγές της Zhuoyue Group, συμπεριλαμβανομένης της Longyan Zhuoyue New Energy Co.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βιοντίζελ (EBB), το οποίο υπέβαλε την καταγγελία, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η πλημμύρα βιοντίζελ από την Κίνα είχε καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή της ΕΕ.

Η Chevron Renewable Energy Group είχε απολύσει Γερμανούς εργαζόμενους, η Shell είχε διακόψει την κατασκευή ενός ολλανδικού εργοστασίου, η BP είχε διακόψει ένα έργο στη Γερμανία και η Argent Energy είχε κλείσει ένα βιοδιυλιστήριο, ανέφερε το EBB.

«Αν και οι κινεζικές εισαγωγές δεν είναι ο μόνος λόγος για αυτές τις αποφάσεις, το ντάμπινγκ στο βιοντίζελ έχει συμβάλει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί», ανέφερε.

Αναφέρει ότι οι κινεζικές εταιρείες εξήγαγαν 1,8 εκατομμύρια τόνους βιοντίζελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023, το 90% του συνόλου των κινεζικών εξαγωγών βιοντίζελ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοκαυσίμων με βάση τα απόβλητα και τα προηγμένα βιοκαύσιμα δήλωσε ότι χαιρετίζει τα μέτρα, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι θα προκαλέσουν ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς από μια «εξαιρετικά δυσμενή» κατάσταση από τα τέλη του 2022.

Διαβάστε ακόμη