Η Woodside, με έδρα την Αυστραλία, δήλωσε τη Δευτέρα ότι συμφώνησε να αγοράσει την Tellurian, στην οποία ανήκει η προγραμματισμένη ανάπτυξη υγροποιημένου φυσικού αερίου Driftwood κοντά στο Lake Charles της Λουιζιάνα, έναντι 1,00 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά, με τη συμφωνία να φτάνει στα 1,2 δισ. δολάρια.

Ανέφερε, επίσης,  ότι οι διευθυντές της Tellurian υποστηρίζουν τη συναλλαγή και ότι στοχεύει να ολοκληρώσει τη συμφωνία τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.

Η συμφωνία για την Tellurian εμβαθύνει τη δέσμευση της Woodside στις ΗΠΑ, όπου κατέχει την πλειοψηφία του κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου Shenzi, περίπου 120 μίλια από τις ακτές της Λουιζιάνα. Σχεδιάζει επίσης να επενδύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα ενεργειακά έργα έως το 2030, συμπεριλαμβανομένου ενός προτεινόμενου έργου υδρογόνου στην Οκλαχόμα.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Woodside έχει σηματοδοτήσει την επιθυμία της να συμμετάσχει σε μια παγκόσμια βιασύνη για συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα, η οποία απεικονίζεται από την εξαγορά της Hess από τη Chevron έναντι 53 δισ. δολαρίων και τη συμφωνία της Exxon Mobil για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources έναντι 60 δισ. δολαρίων. Νωρίτερα φέτος, η Woodside εγκατέλειψε τις συνομιλίες για την εξαγορά της αυστραλιανής ενεργειακής εταιρείας Santos και τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου κολοσσού αξίας περίπου 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων τότε.

Για πολλούς επενδυτές, το φυσικό αέριο είναι ελκυστικό ως καύσιμο που μπορεί να βοηθήσει τον τομέα της ενέργειας να γεφυρώσει το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί από τον τερματισμό της χρήσης άνθρακα έως τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η ισορροπία της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου θα παραμείνει πιθανώς επισφαλής βραχυπρόθεσμα. Τα νέα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ωστόσο, θα μπορούσαν να προσθέσουν 250 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως σε δυναμικότητα υγροποίησης μέχρι το 2030, που αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ της σημερινής παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανέφερε ο ΙΕΑ.

Παρόλα αυτά, η ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ ταρακουνήθηκε τον Ιανουάριο, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν πάγωσε ουσιαστικά τη διαδικασία έγκρισης νέων εγκαταστάσεων για την εξαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, υποκύπτοντας σε αιτήματα περιβαλλοντικών ομάδων. Αυτή η αναστολή αδειοδότησης μπλοκαρίστηκε από ομοσπονδιακό δικαστή μερικούς μήνες αργότερα.

Τα σχέδια της Tellurian περιλαμβάνουν την κατασκευή πέντε μονάδων επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου σε τέσσερις φάσεις. Η εταιρεία είχε εξασφαλίσει άδειες για την παραγωγή έως και 27,6 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως.

Η Woodside δήλωσε ότι στοχεύει να είναι σε θέση να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την πρώτη φάση του έργου -που περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδων ικανών να παράγουν 11 εκατομμύρια τόνους LNG- το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Διαβάστε ακόμη