Οι γεωπολιτικές αντιπαλότητες, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών μαχών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ξεπερνούν πλέον τον πληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη ανησυχία για τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και τις κεντρικές τράπεζες που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έρευνα της Invesco που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.
Η όξυνση των συγκρούσεων – από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έως τους εμπορικούς περιορισμούς – έχει απειλήσει τους παγκόσμιους επενδυτές εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά με την άμπωτη του πληθωρισμού να υποχωρεί και καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου ψηφίζει για νέους ηγέτες, οι εντάσεις βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο.
«Αυτή είναι φυσικά η χρονιά των εκλογών», δήλωσε ο Rod Ringrow, επικεφαλής των επίσημων θεσμικών οργάνων της Invesco, προσθέτοντας: «Η γεωπολιτική έχει υπερισχύσει (του πληθωρισμού) τόσο στις βραχυπρόθεσμες όσο και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές».
Περίπου το 83% των ερωτηθέντων στην έρευνα ανέφερε τις γεωπολιτικές εντάσεις ως την κορυφαία βραχυπρόθεσμη ανησυχία τους, ξεπερνώντας το 73% που ανέφερε τον πληθωρισμό. Ο γεωπολιτικός κατακερματισμός και ο προστατευτισμός βρέθηκαν επίσης στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών για την επόμενη δεκαετία για το 86% των ερωτηθέντων.
Μακροπρόθεσμα, οι ερωτηθέντες ανέφεραν την κλιματική αλλαγή ως τον δεύτερο μεγαλύτερο κίνδυνο.
«Το κλίμα είναι πλέον mainstream και οι επενδυτικές διαδικασίες για τα κρατικά ταμεία και τις κεντρικές τράπεζες… αρχίζουν να διαθέτουν κεφάλαια για να το εξετάσουν και να δουν πώς αυτό επηρεάζει», δήλωσε ο Ringrow.
Η μελέτη της Invesco Global Sovereign Asset Management Study, η οποία διανύει το 12ο έτος της, πραγματοποίησε δημοσκόπηση σε 83 κρατικά επενδυτικά ταμεία και 53 κεντρικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Οι εντάσεις – συγκεκριμένα η κατάσχεση από τη Δύση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως απάντηση στη συνεχιζόμενη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία – τρόμαξαν επίσης τις κεντρικές τράπεζες.
Συνολικά το 56% από αυτές δήλωσε ότι η «πιθανή οπλοποίηση» των αποθεμάτων ενίσχυσε την ελκυστικότητα του χρυσού.
«Είδαμε περισσότερες κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν χρυσό, να αγοράζουν φυσικό χρυσό… και μια αυξανόμενη ζήτηση να προσπαθήσουν να κρατήσουν τον χρυσό, ή μέρος αυτού, σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο Ringrow.
Οι κεντρικές τράπεζες παραδοσιακά αποθήκευαν χρυσό σε κέντρα όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη – όπου, όπως διαπίστωσε η Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια, μπορεί να κατασχεθεί αποτελεσματικά.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι πιθανό να επωφεληθούν από την αυξανόμενη πολυπολικότητα, ενώ το 67% των κρατικών επενδυτικών ταμείων αναμένουν ότι οι αναδυόμενες αγορές θα συγκριθούν με τις ανεπτυγμένες αγορές ή θα υπεραποδώσουν.
Η Ινδία ήταν η πιο ελκυστική αγορά, εν μέρει επειδή τα ομόλογά της γίνονται μέρος των εύκολα προσβάσιμων παγκόσμιων επενδυτικών δεικτών.
Ωστόσο, ο Ringrow δήλωσε ότι ένας αστερισμός άλλων αναδυόμενων οικονομιών, όπως το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Νότια Κορέα, μπορούν «να επωφεληθούν από την εξάρθρωση του εμπορίου και της οικονομικής δραστηριότητας».
Διαβάστε ακόμη