Η Ιταλία πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο στην μετάβαση της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτή που παράγεται από ορυκτά καύσιμα στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτό το επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο της χώρας να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο 63% του συνόλου έως το τέλος της δεκαετίας.

Η εκτίναξη της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές οφείλεται κυρίως σε μια ρεκόρ απόδοση στην υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία ωφελήθηκε από τα υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων στη βόρεια Ιταλία. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια συνέβαλαν επίσης στη συνολική αύξηση.

Η στροφή προς καθαρότερες πηγές ενέργειας αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη των μεγαλύτερων εταιρειών κοινής ωφέλειας της Ιταλίας, της Enel και της A2A. Η αυξημένη παραγωγική ικανότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για αυτές τις εταιρείες.

Ενώ το πρώτο εξάμηνο του έτους σημείωσε σημαντική αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις στη περαιτέρω επέκταση της υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της χωρητικότητας αποθήκευσης για να εξασφαλίσει σταθερή και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε ακόμη