Η Exxon Mobil προσπαθεί να μπλοκάρει την εξαγορά της Hess από την Chevron σε μια συμφωνία ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η διαφωνία επικεντρώνεται στο εάν η συμφωνία θα δώσει στην Chevron τον έλεγχο της θυγατρικής της Hess στη Γουιάνα, η οποία αποτελεί μέρος μιας κερδοφόρας εταιρείας πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η Exxon έχει δικαίωμα προτίμησης για οποιαδήποτε πώληση του μεριδίου της Hess στο γουιανικό συνδικάτο, σύμφωνα με τη σύμβασή τους. Η Exxon υποστηρίζει ότι το σχέδιο της Chevron να απορροφήσει τη Hess ως θυγατρική θα αποτελούσε αλλαγή ελέγχου, ενεργοποιώντας το δικαίωμα της να αγοράσει πρώτα το μερίδιο. Η Chevron διαφωνεί, λέγοντας ότι η Hess θα εξακολουθεί να υπάρχει ως μονάδα εντός της Chevron και θα διατηρεί την ιδιοκτησία του μεριδίου της στη Γουιάνα.

Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο ένα τριμελές διαιτητικό πάνελ θα ερμηνεύσει τη γλώσσα της σύμβασης. Μια απλή ερμηνεία γλώσσας θα ευνοούσε τη Chevron, ενώ η εξέταση της πρόθεσης πίσω από τη σύμβαση θα μπορούσε να ευνοήσει την Exxon. Η τελευταία επιλογή θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά τη συμφωνία απαιτώντας πρόσθετες έρευνες.

Τα αποθέματα πετρελαίου της Γουιάνας εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της συνολικής τιμής εξαγοράς, καθιστώντας το ένα κρίσιμο παράγοντα στη συμφωνία. Ακόμα κι αν η Exxon κερδίσει τη διαιτησία, έχει αρκετές επιλογές εκτός από την αγορά ολόκληρου του μεριδίου: αγορά ενός μέρους αυτού, αναζήτηση αποζημίωσης από τη Chevron ή αφήνοντας τα πράγματα ως έχουν.

Η συγκεκριμένη διατύπωση της σύμβασης, η οποία είναι εμπιστευτική, θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον προσδιορισμό της αξίας του μεριδίου της Hess στη Γουιάνα και τελικά της στρατηγικής της Exxon. Το διαιτητικό πάνελ θα πρέπει να αναλύσει τη σύμβαση κοινής λειτουργίας του γουιανού συνδικάτου, η οποία συντάχθηκε από την Exxon με βάση ένα πρότυπο συμβόλαιο. Η γλώσσα του πρότυπου συμβολαίου δεν είναι απολύτως σαφής σχετικά με το τι αποτελεί μια “έμμεση” αλλαγή ελέγχου.

Η Exxon πιστεύει ότι ο ρόλος της στη σύνταξη της σύμβασης της δίνει μια σαφή εικόνα για το προτιθέμενο νόημα. Η Chevron, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι η ερμηνεία της Exxon δεν έχει προηγούμενο σε παρόμοιες συμφωνίες του κλάδου. Και οι δύο εταιρείες είναι σίγουρες για τις νομικές τους θέσεις.

Διαβάστε ακόμη