Ο γαλλικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός EDF έχασε την Τετάρτη μια προσφορά για την κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τσεχική Δημοκρατία, ένα σημαντικό πλήγμα για τον μοναδικό κατασκευαστή πυρηνικών εργοστασίων στην Ευρώπη σε μια κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters.

Το έργο, το οποίο κέρδισε αντ’ αυτού η κορεατική KHNP, θα ήταν η πρώτη σύμβαση για την EDF μετά το Hinkley Point στη Μεγάλη Βρετανία το 2016, και μια ψήφος εμπιστοσύνης μετά την καταδίωξή της από καθυστερήσεις και την εκτίναξη του κόστους σε έργα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν στην ήττα της EDF. Η εταιρεία ταλαιπωρήθηκε από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους σε προηγούμενα έργα, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά της να παραδώσει μελλοντικά έργα εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού. Επιπλέον, η πρόταση της EDF περιλάμβανε ένα νέο, μη δοκιμασμένο μοντέλο αντιδραστήρα, ενώ η KHNP προσέφερε έναν δοκιμασμένο σχεδιασμό με επιτυχημένο ιστορικό. Τέλος, πηγές αναφέρουν ότι η KHNP υπέβαλε σημαντικά φθηνότερη προσφορά.

Η απώλεια αυτή εγείρει ανησυχίες για το μέλλον της EDF στη διεθνή πυρηνική αγορά. Το τσεχικό έργο θα μπορούσε να είχε ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της EDF και να μειώσει το κόστος. Θα την είχε επίσης τοποθετήσει στρατηγικά στον αναπτυσσόμενο τομέα πυρηνικής ενέργειας της Ανατολικής Ευρώπης. Με απώλειες στην Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η ικανότητα της EDF να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια πυρηνική αγορά τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα εθνικοποίησε την EDF, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η ίδια η εταιρεία εξέφρασε την ελπίδα για νέες συζητήσεις με την τσεχική κυβέρνηση, εάν αλλάξει η διαδικασία υποβολής προσφορών.

Διαβάστε ακόμη