Συνεχίζουν την ανοδική πορεία από τα ξημερώματα οι τιμές για το πετρέλαιο, που ενισχύονται από τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων αργού την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ αυξήθηκαν κατά 32 σεντς ή 0,4% στα 85,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κερδίζουν 48 σεντς ή 0,6% στα 83,33 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια διαμορφώθηκαν υψηλότερα την Τετάρτη.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

«Τα υγιή σήματα ζήτησης από τις ΗΠΑ υπερτερούν των ανησυχιών από τη μέτρια κινεζική ανάπτυξη την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στην Phillip Nova. «Οι ελπίδες για χαλάρωση της Fed, η οποία μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, και τα τρέχοντα καλοκαιρινά ταξίδια στις ΗΠΑ εξασφαλίζουν αρκετή έλξη στη ζήτηση πετρελαίου από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου», δήλωσε η Sachdeva. Οι προοπτικές μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη συνέβαλαν στη στήριξη της αγοράς.

Αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται «πιο κοντά» στη μείωση των επιτοκίων, δεδομένης της βελτιωμένης πορείας του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας που βρίσκεται σε καλύτερη ισορροπία, θέτοντας ενδεχομένως τις βάσεις για μείωση του κόστους δανεισμού τον Σεπτέμβριο. Επίσης, η αμερικανική οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με μικρό έως μέτριο ρυθμό από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουλίου, με τις επιχειρήσεις να αναμένουν βραδύτερη ανάπτυξη στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν τω μεταξύ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη σημερινή της συνεδρίαση, αλλά σηματοδότησε ότι η επόμενη κίνησή της είναι πιθανό να είναι μια μείωση.

Διαβάστε ακόμη