Η τιμή του χαλκού έχει μειωθεί κατά περίπου 11% στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) από το υψηλό όλων των εποχών στα τέλη Μαΐου, το οποίο ήταν 11.105 δολάρια ανά τόνο. Το γεγονός ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται μόνο αργά και ότι τα αποθέματα είναι επίσης υψηλά συμπιέζει το επενδυτικό κλίμα.

Αλλά ακόμη και αν τα βραχυπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία δίνουν μια μεικτή εικόνα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ζήτησης για την τιμή του χαλκού είναι θετικές. Ως εκ τούτου, η αδυναμία στην αγορά χαλκού θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές.

Στα τέλη Μαΐου, οι αισιόδοξες προσδοκίες για τη ζήτηση οδήγησαν την τιμή του χαλκού σε νέο υψηλό ρεκόρ.

Ένα στοίχημα στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, το οποίο απέτυχε, συνέβαλε επίσης στο ράλι του βιομηχανικού μετάλλου.

Στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, οι επενδυτές συνήθως επενδύουν σε χαλκό μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που λήγουν σε τρεις μήνες.

Σε τέτοιες συναλλαγές, ο πωλητής αναλαμβάνει συμβατικά να παραδώσει μια ορισμένη ποσότητα χαλκού στον αγοραστή σε προσυμφωνημένη ημερομηνία και τιμή. Ο αγοραστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραλάβει τα εμπορεύματα.

Τον Μάιο, αρκετοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και traders στοιχημάτισαν ότι οι τιμές του χαλκού στο χρηματιστήριο συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη θα μειωθούν.

Για τη λεγόμενη σύντομη κερδοσκοπία, οι επενδυτές δανείζονται περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές ή χαλκό και τα πωλούν με την προσδοκία ότι θα είναι σε θέση να τα αγοράσουν ξανά σε χαμηλότερη τιμή πριν από την ημερομηνία εξαγοράς.

Εάν το στοίχημα λειτουργεί, η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και αγοράς είναι το κέρδος, μείον ένα μικρό τέλος ενοικίασης. Τον Μάιο, ωστόσο, ο υπολογισμός δεν λειτούργησε: οι τιμές στη Νέα Υόρκη συνέχισαν να αυξάνονται και όσοι είχαν στοιχηματίσει στην πτώση των τιμών έπρεπε να αγοράσουν πίσω τις θέσεις τους.

Γιατί η τιμή του χαλκού αυξάνεται και πέφτει

Ως αποτέλεσμα, η τιμή αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, και στα άλλα χρηματιστήρια μετάλλων στο Λονδίνο και τη Σαγκάη. Μετά από αυτή τη σύντομη συμπίεση, ωστόσο, η τιμή του χαλκού έχει γίνει ήσυχη. Μειώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο και δεν έχει ξεπεράσει ξανά το όριο των 10. 000 δολαρίων για περίπου δύο μήνες.

Στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), τα αποθέματα χαλκού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. «Ένα σαφές μήνυμα υπερπροσφοράς», καταλήγει η αναλύτρια της Commerzbank, Μπάρμπαρα Λάμπρεχτ.

Τα αποθέματα έχουν επίσης αυξηθεί στη Σαγκάη φέτος. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χαλκού στον κόσμο, αλλά η οικονομία της Λαϊκής Δημοκρατίας αναπτύσσεται πιο αργά από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, θα ήταν πολύ εύκολο να δικαιολογηθούν τα υψηλά αποθέματα με την υποτονική οικονομία. Ένας λόγος για αυτό είναι οι υψηλές τιμές που έφτασε ο χαλκός τον Μάιο, σημειώνει η Handelsblatt.

«Η απότομη άνοδος της τιμής του χαλκού τον Μάιο έχει υπονομεύσει τη ζήτηση από τις κατάντη βιομηχανίες, οδηγώντας σε υψηλότερα αποθέματα», ανέφεραν αναλυτές της HSBC σε σχόλιό τους. Μετά τη διόρθωση των τιμών τον Ιούνιο, η ζήτηση θα μπορούσε τώρα να αυξηθεί και πάλι.

Αυξάνεται η ζήτηση χαλκού από την Κίνα

Υπάρχει ήδη ένα πρώτο σημάδι ότι η ζήτηση από την Κίνα ανακάμπτει: Στις αρχές Ιουλίου, οι traders στη Σαγκάη πλήρωσαν επιπλέον χρέωση για εισαγόμενο, επεξεργασμένο χαλκό για πρώτη φορά σε δύο μήνες. Σύμφωνα με την αναλύτρια της Commerzbank, Λάμπρεχτ, μένει τώρα να δούμε αν πρόκειται πραγματικά για μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Σε ένα σχόλιο, η Λάμπρεχτ αναφέρεται σε ένα άλλο μάλλον θετικό μήνυμα: τα τέλη επεξεργασίας στα χυτήρια χαλκού της Κίνας έχουν πέσει σε χαμηλό εννέα ετών. «Αυτό δείχνει ότι τα κινεζικά χυτήρια χαλκού δύσκολα μπορούν να βρουν επαρκή πρώτη ύλη».

Η Κίνα θέλει να αναλάβει παγκόσμια θέση ισχύος στις πράσινες μορφές ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση και την απαραίτητη προμήθεια πρώτων υλών. Ως εκ τούτου, η χώρα έχει δημιουργήσει τεράστιες δυνατότητες τήξης χαλκού. Αυτά τα χυτήρια χρεώνουν στα ορυχεία ένα τέλος για την επεξεργασία του χαλκού, το οποίο είναι συνήθως περίπου 50 δολάρια ανά τόνο. Εάν ο χαλκός γίνει σπάνιος, το τέλος μειώνεται.

Σύμφωνα με κύκλους της βιομηχανίας, ένας παραγωγός ορυχείου χαλκού της Χιλής λέγεται ότι έχει συμφωνήσει τέλη επεξεργασίας περίπου 23 δολαρίων ανά τόνο με τουλάχιστον ένα κινεζικό χυτήριο χαλκού για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τη Λάμπρεχτ.

Ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα κινεζικά χυτήρια χαλκού δύσκολα μπορούν να βρουν επαρκή πρώτη ύλη. Η κινεζική παραγωγή ραφιναρισμένου χαλκού αυξήθηκε κατά 8% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να στοιχηματίσουν στον χαλκό

Παρά τα μεικτά θεμελιώδη μεγέθη, οι αναλυτές συμβουλεύουν να επωφεληθούν από την πτώση των τιμών για να εισέλθουν στο βιομηχανικό μέταλλο. Για παράδειγμα, στη UBS: Μέχρι τα μέσα του 2025, η τιμή του χαλκού αναμένεται να αυξηθεί στα 12. 000 δολάρια ανά τόνο, ένα επίπεδο ρεκόρ, γράφουν.

Ο Ehsan Khoman, επικεφαλής αναλυτής για τις αγορές εμπορευμάτων στην τράπεζα MUFG, αναμένει επίσης αποτυχίες κατά μέσο όρο 9. 150 δολάρια ανά τόνο το τρίτο τρίμηνο. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ο χαλκός είναι το εμπόρευμα για το οποίο αναμένει τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών.

Ο χαλκός, τον οποίο χρειάζονται πολλοί βιομηχανικοί τομείς λόγω της αγωγιμότητάς του, εξακολουθεί να θεωρείται οικονομικός δείκτης. Μακροπρόθεσμα, η τιμή του χαλκού θα αποσυνδεθεί από την οικονομία. Αντ ‘αυτού, η μετάβαση στην ενέργεια και την κινητικότητα θα αυξήσει τη ζήτηση για χαλκό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βιομηχανικό μέταλλο δεν είναι απαραίτητο μόνο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλιακά συστήματα, αλλά πάνω απ ‘όλα για την επέκταση του δικτύου.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η ζήτηση για χαλκό θα αυξηθεί κατά 50% έως το 2040 – υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες θα λάβουν σοβαρά υπόψη την υπόσχεσή τους να μειώσουν τις εκπομπές στο μηδέν έως το 2050.

Η αναμενόμενη προσφορά χαλκού θα καλύψει μόνο το 70% του χαλκού που απαιτείται για τον καθαρό μηδενικό στόχο. Ακόμη και κάτω από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες παραγωγής, θα υπάρξει έλλειμμα στην αγορά χαλκού από το 2025 και μετά.

Εκτός από τις πολύ χαμηλές επενδύσεις στο παρελθόν, οι λόγοι για αυτό περιλαμβάνουν τη μείωση της περιεκτικότητας σε χαλκό στο μετάλλευμα. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα σε χαλκό στην εξόρυξη στη Χιλή έχει μειωθεί κατά 30% από το 2005.

Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι επενδυτές

Οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από πιθανές αυξήσεις τιμών μέσω μετοχών εξόρυξης, μεταξύ άλλων. Έχουν την επιλογή μεταξύ εταιρειών εξόρυξης που επικεντρώνονται σε πολλά εμπορεύματα και μετοχών εταιρειών που επικεντρώνονται κυρίως στην εξόρυξη χαλκού. Αυτές είναι, για παράδειγμα, η χιλιανή ομάδα εξόρυξης Antofagasta, η First Quantum, η Atalaya Mining και η Southern Copper.

Κατά την επιλογή των αποθεμάτων εξόρυξης, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι κίνδυνοι χώρας. Σε διάφορες περιοχές, για παράδειγμα, οι διαμαρτυρίες του πληθυσμού ή οι απεργίες έχουν επανειλημμένα διακόψει την τοπική παραγωγή.

Οι επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν άμεσα στην εξέλιξη της τιμής του χαλκού μέσω των ETC. Είναι μια ειδική μορφή πιστοποιητικών σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και αναπαράγουν την απόδοση ενός ή περισσότερων εμπορευμάτων όσο το δυνατόν περισσότερο.

Διαβάστε ακόμη