Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη, με το παγκόσμιο δείκτη αναφοράς μπρεντ να κυμαίνεται κοντά στο χαμηλό ενός μήνα που είχε σημειωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, λόγω ενδείξεων εξασθένησης της ζήτησης στην Κίνα, αν και οι απώλειες περιορίστηκαν από τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχώρησαν κατά 15 σεντς ή 0,2% στα 83,58 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 13 σεντς ή 0,2% στα 80,63 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν πτώση στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού μπρεντ να διαπραγματεύονται την Τρίτη έως και 83,30 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιουνίου.

Ενώ οι ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση εξακολουθούν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα, η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων είναι ένας παράγοντας που περιορίζει την πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία Phillip Nova με έδρα τη Σιγκαπούρη.

«Και τα σταθερά στοιχεία λιανικής στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η οικονομία εξακολουθεί να είναι υγιής παρά το υψηλότερο κόστος δανεισμού. Αυτό εξουδετερώνει τους φόβους για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και τους φόβους για μειωμένη ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε η Sachdeva.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, είδε την οικονομία της να αναπτύσσεται κατά 4,7% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με την πιο αργή ανάπτυξη από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ έχει επίσης επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο αναλυτής της ANZ Bank Daniel Hynes σε σημείωμά του. Ο δείκτης του δολαρίου ήταν ελαφρώς υψηλότερος για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 12 Ιουλίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν εκτιμήσει ότι τα αποθέματα αργού θα μειώνονταν κατά 33.000 βαρέλια. Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας θα δημοσιεύσει την επίσημη έκθεση για τα αποθέματα στις 1430 GMT.

Μειώνοντας επίσης τις απώλειες της τιμής του πετρελαίου, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούνιο, καθώς η πτώση των εισπράξεων στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων αντισταθμίστηκε από την ευρεία ισχύ αλλού, μια επίδειξη ανθεκτικότητας των καταναλωτών που ενίσχυσε τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, ο αυξανόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ανέφεραν οι αναλυτές της Growmark Energy.

Ένα πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας αξιολογούσε τις ζημιές και διερευνούσε πιθανή πετρελαιοκηλίδα μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε την Τρίτη το Κοινό Κέντρο Ναυτιλιακών Πληροφοριών της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν (JMIC).

Διαβάστε ακόμη