Τα κράτη της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, υπέγραψαν συμφωνία για την αποσύνδεση τους από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της σοβιετικής εποχής που μοιράζονταν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία διαπραγματεύσεων, οι τρεις χώρες υπέγραψαν το 2018 συμφωνία για τον συγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή ανεξαρτησία των Βαλτικών χωρών και μειώνει την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

Η αποσύνδεση έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2025. Στις 8 Φεβρουαρίου, οι χώρες της Βαλτικής θα συνδέσουν τα δίκτυά τους με το ηπειρωτικό ευρωπαϊκό δίκτυο μέσω μιας σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας με την Πολωνία. Η σύνδεση αυτή θα τους επιτρέψει να συγχρονίσουν τη συχνότητα του δικτύου τους με την υπόλοιπη Ευρώπη, διαχωρίζοντάς τα ουσιαστικά από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας BRELL.

Ενώ τα κράτη της Βαλτικής αναλαμβάνουν τον έλεγχο των δικών τους προμηθειών ενέργειας, θα εξακολουθούν να βασίζονται στη Ρωσία για κάποιο χρονικό διάστημα για τη διαχείριση των συχνοτήτων του δικτύου και τη διατήρηση της συνολικής ισορροπίας του δικτύου. Πρόκειται για μια προσωρινή ρύθμιση, καθώς οι Βαλτικές χώρες εργάζονται προς την κατεύθυνση της πλήρους ανεξαρτησίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας της Βαλτικής. Η ΕΕ έχει υποσχεθεί 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για την κάλυψη περίπου των τριών τετάρτων του κόστους που συνδέεται με την αποσύνδεση από το δίκτυο BRELL. Η οικονομική αυτή βοήθεια αποδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και την υποστήριξή της στις προσπάθειες των βαλτικών κρατών να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.
Η απόφαση για αποσύνδεση από το δίκτυο BRELL οφείλεται στην επιθυμία για ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια. Με τη σύνδεση με το ευρωπαϊκό δίκτυο, τα κράτη της Βαλτικής θα έχουν πρόσβαση σε μια πιο ποικιλόμορφη και αξιόπιστη παροχή ενέργειας. Αυτό θα μειώσει την ευπάθειά τους σε πιθανές διαταραχές ή χειραγώγηση από τη Ρωσία. Επιπλέον, ο συγχρονισμός με το ευρωπαϊκό δίκτυο θεωρείται κρίσιμο βήμα προς την κατεύθυνση της πληρέστερης ενσωμάτωσης των Βαλτικών χωρών στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη