Σε μια περιήγηση σε ένα κατεστραμμένο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας – άγνωστο για λόγους ασφαλείας – η μνημειώδης ζημιά που προκλήθηκε από την εαρινή εκστρατεία της Ρωσίας εναντίον της υποδομής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας είναι εμφανής. Σύμφωνα με τον Economist, ο τεράστιος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της σοβιετικής εποχής είναι κατεστραμμένος: τοίχοι απανθρακωμένοι από μια φωτιά που έκαιγε για πάνω από 24 ώρες, παράθυρα ανατινάχθηκαν, στέγη κατέρρευσε, μηχανήματα καταστράφηκαν, σωλήνες και αγωγοί έσπασαν. Παντού ένα χάος από μπάζα, στριμμένα μεταλλικά στηρίγματα στήριξης, χαλύβδινα καλώδια, σύρμα.

Ο Μάξιμ Τιμτσένκο, διευθύνων σύμβουλος της dtek, η οποία διαχειρίζεται τους περισσότερους μη πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου αυτού που επισκέφθηκε ο Economist, λέει ότι το 90% της παραγωγικής τους ικανότητας έχει καταστραφεί φέτος. Κύματα επιθέσεων από τον Μάρτιο έχουν στοχεύσει θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, καθώς και, για πρώτη φορά, εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας. Καθώς η Ρωσία αγωνίζεται να σημειώσει σοβαρά κέρδη στο πεδίο της μάχης, οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν γίνει η νέα γραμμή του μετώπου.

Πριν από την εισβολή, η παραγωγική ικανότητα της Ουκρανίας ήταν 36 γιγαβάτ (GW) ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ρωσία στόχευσε την υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας στα τέλη του 2022 και το ήμισυ αυτής της χωρητικότητας είχε ήδη χαθεί – είτε κατεχόμενο είτε κατεστραμμένο- πριν από την «ανανέωση» των επιθέσεων φέτος. Η Ουκρανία είχε καταφέρει να αποκαταστήσει κάποια χωρητικότητα και τον περασμένο χειμώνα κατάφερε να κρατήσει σχεδόν «τα φώτα αναμμένα», αποκαθιστώντας την ικανότητα σχεδόν στα 18 GW που χρειαζόταν τότε.

Αλλά οι φετινές επιθέσεις κατέστρεψαν δυναμικότητα 9 GW. Η μοναδική παραγωγή που έχει απομείνει προέρχεται από πυρηνικούς σταθμούς, στους οποίους οι Ρώσοι απέφυγαν να επιτεθούν. Ο όγκος των γεννητριών έχει επιστρέψει στους δρόμους του Κιέβου και υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε κάθε ουκρανική πόλη. Οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται. Δεν υπάρχουν αρκετές συστοιχίες αεράμυνας για να χτυπήσουν όλους τους πυραύλους.

Η Ουκρανία εισάγει επί του παρόντος 1,7 GW από την ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 2 GW περίπου, σύμφωνα με πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αλλά οι περιορισμοί μεταφοράς σημαίνουν ότι η εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια σταδιακή ώθηση. Βραχυπρόθεσμα, υπάρχει κάποια ελπίδα ότι οι κατεστραμμένοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να επισκευαστούν επαρκώς μέχρι αυτόν τον χειμώνα για να παράγουν άλλα 2-3 GW δυναμικότητας. Ουκρανοί μηχανικοί ψάχνουν την Ευρώπη για μεταχειρισμένο εξοπλισμό από παροπλισμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σοβιετικού τύπου.

Η επισκευή των υφιστάμενων θερμοηλεκτρικών σταθμών θα μπορούσε να είναι ένα σχετικά φθηνό ενδιάμεσο μέτρο. Αλλά ακόμη και χωρίς τον πόλεμο, η Ουκρανία θα πρέπει να αναπροσανατολίσει την ενεργειακή της πολιτική μακριά από τους σταθμούς καύσης άνθρακα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει στην πυρηνική ενέργεια· ανακοινώνοντας ότι τέσσερις νέοι αντιδραστήρες πρόκειται να κατασκευαστούν στο Χμελνίτσκι, έναν από τους τρεις πυρηνικούς σταθμούς που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο και οι οποίοι παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που εξακολουθεί να έχει η Ουκρανία. (Η τέταρτη, στη Ζαπορίζια, βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή και τώρα έχει κλείσει).

Εν τω μεταξύ, οι τοπικοί δήμοι, απελπισμένοι να είναι σε θέση να παρέχουν τις κρίσιμες υπηρεσίες θέρμανσης και άντλησης νερού αυτό το χειμώνα, αποκεντρώνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαθιστώντας μίνι σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με τη μορφή σύγχρονων, αποδοτικών, αεριοστροβίλων που έχουν χωρητικότητα από 5 έως 70 μεγαβάτ (MW). Αυτοί οι μίνι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να συνδεθούν τοπικά, αλλά είναι απίθανο ότι θα μπορούσαν να εγκατασταθούν αρκετά πριν από τον ερχόμενο χειμώνα για να βοηθήσουν με το εθνικό διαρθρωτικό έλλειμμα ισχύος. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να προσθέσουν λίγο περισσότερο.

Όποια και αν είναι τα νέα έργα που θα προκύψουν, η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως περισσότερη ενέργεια αυτόν τον χειμώνα, μόλις λίγους μήνες μακριά. Υπάρχει πολύ λίγος χρόνος και πολύ λίγα από τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την εγκατάσταση αρκετών εκατοντάδων μικρών σταθμών παραγωγής ενέργειας, την ανακαίνιση βομβαρδισμένων σταθμών παραγωγής ενέργειας ή την κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Διαβάστε ακόμη