Καθώς η μετοχή της Tesla ανεβαίνει κατακόρυφα και ο γίγαντας ηλεκτρικών οχημάτων (EV) ετοιμάζεται για την αποκάλυψη του ρομποτικού ταξί, τα ερωτήματα στροβιλίζονται σχετικά με το πώς οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν την αυτοκινητοβιομηχανία του Έλον Μασκ.

Όπως αναφέρει το busines sinsider, σύμφωνα με σημείωμα των αναλυτών της Wedbush προς τους επενδυτές, η πιθανή επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να είναι θετική για την Tesla.

«Η Tesla έχει την κλίμακα και το εύρος που είναι απαράμιλλα στη βιομηχανία EV και αυτή η δυναμική θα μπορούσε να δώσει στον Έλον Μασκ και την Tesla ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ένα περιβάλλον επιδοτήσεων εκτός EV», έγραψαν οι αναλυτές της Wedbush στο σημείωμα.

Επιπλέον, οι αναλυτές της Wedbush έγραψαν ότι μια πιθανή αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα «θα συνεχίσει να απομακρύνει τους φθηνότερους κινεζικούς παίκτες EV (BYD, Nio κ.λπ.) από το να κατακλύσουν την αγορά των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια».

Οι κινεζικοί δασμοί παρέμειναν ένα μεγάλο θέμα συζήτησης στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει συζητήσει την εφαρμογή δασμών 60% στις κινεζικές εισαγωγές, υπερβαίνοντας σε μεγάλο βαθμό την προηγούμενη δασμολογική πολιτική του έναντι της Κίνας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Tesla είναι η BYD και η Nio, οι οποίες προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμες στις ΗΠΑ. Αλλά ο Μασκ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Κίνα είναι «μακράν» ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Tesla. Συγκεκριμένα, είπε ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι 10 κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι η Tesla, ακολουθούμενη από εννέα κινεζικές μάρκες αυτοκινήτων, και «μπορεί να μην κάνουν λάθος».

Πιο πρόσφατα, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Tesla, η BYD, μόλις έκανε μια συμφωνία για την κατασκευή ενός εργοστασίου ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Τουρκία, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει στην αυτοκινητοβιομηχανία έναν τρόπο να παρακάμψει τους δασμούς της ΕΕ και να την καταστήσει μεγαλύτερη απειλή στην παγκόσμια αγορά EV.

Παρόλο που μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να ωφελήσει την Tesla, οι αναλυτές της Wedbush ανέφεραν στο σημείωμα ότι «θα ήταν συνολικά αρνητική για τη βιομηχανία EV», επειδή τα φορολογικά κίνητρα για τα EV πιθανότατα θα καταργηθούν.

Τα φορολογικά κίνητρα EV επιτρέπουν στους αγοραστές να εξοικονομήσουν έως και 7.500 δολάρια όταν αγοράζουν ένα νέο EV, αν και υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για τη φορολογική ελάφρυνση, όπως ένας περιορισμένος αριθμός επιλέξιμων οχημάτων.

Διαβάστε ακόμη