Σύμφωνα με κυβερνητικό σχέδιο, η Κίνα στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, δρομολογώντας αναβαθμίσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με το Reuters.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα, ο οποίος είναι η πηγή ενέργειας με την μεγαλύτερη ένταση άνθρακα.

Σε ένα σχέδιο δράσης που εκδόθηκε από κοινού από την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) και την Εθνική Διοίκηση Ενέργειας τη Δευτέρα, οι αρχές έθεσαν το επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο ως σημείο αναφοράς για τον τομέα της ενέργειας από άνθρακα.

Επίσης, απαρίθμησε τρεις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα που σχεδιάζει να εφαρμόσει: ανάμειξη βιομάζας, ανάμειξη πράσινης αμμωνίας και δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα.

Μέχρι το 2025, τα πρώτα έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα αρχίσουν να λειτουργούν χρησιμοποιώντας κάποιες από τις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι μέσες εκπομπές από τα έργα αυτά θα είναι κατά 20% χαμηλότερες σε σύγκριση με το επίπεδο του 2023, αναφέρει το σχέδιο.

Μέχρι το 2027, η Κίνα στοχεύει να επεκτείνει τα έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να μειώσει το κόστος λειτουργίας τους, καθώς και να μειώσει τις μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2023.

Το σχέδιο ενθάρρυνε επίσης την τοπική αυτοδιοίκηση να στηρίξει και να επιδοτήσει την έναρξη αυτών των έργων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ωστόσο, λόγω της αστάθειας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ενέργεια από άνθρακα θα παραμείνει βασικός πυλώνας για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε εκπρόσωπος της NDRC σε συνεδρία ερωτήσεων και απαντήσεων την Τρίτη.

Διαβάστε ακόμη