Την ανιούσα παίρνει η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια την ώρα που η περιοχή των Βαλκανίων αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα καύσωνα. Η Τουρκία έσπασε το ρεκόρ στην ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας την Τετάρτη, ενώ η Κροατία κατέγραψε αυτή την εβδομάδα σημαντικά υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τον πολυετή μέσο όρο. Η άνοδος της κατανάλωσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας.

Η ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 1% την Τετάρτη στην Τουρκία σε σύγκριση με την προηγούμενη μέρα, φτάνοντας σε ρεκόρ 1,159,382 μεγαβατώρες (MWh), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Τουρκική Εταιρεία Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (TEIAŞ) την Πέμπτη. Η ωριαία κατανάλωση ενέργειας έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 56,758 MWh στις 3 μ.μ. τοπική ώρα (12 μ.μ. GMT), σύμφωνα με τα δεδομένα της TEIAŞ. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των 37,486 μεγαβατώρων στις 7 π.μ. τοπική ώρα (4 π.μ. GMT).

Η χώρα κατέγραψε την προηγούμενη ιστορική κορυφή της κατανάλωσης στις 9 Ιουλίου, όταν η ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τις 1,147,848 MWh. Η μεγάλη χρήση των κλιματιστικών εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών της εποχής και η αυξημένη άρδευση στη γεωργία οδηγούν σε ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 1,157,617 MWh την Τετάρτη, σημειώνοντας αύξηση 1,15% σε σύγκριση με την Τρίτη. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εργοστάσια φυσικού αερίου ανήλθε στο 22,9% της συνολικής παραγωγής, ενώ τα εργοστάσια εισαγόμενου άνθρακα και υδροηλεκτρικής ενέργειας συνέβαλαν με 19,9% και 15,8% αντίστοιχα. Την Τετάρτη, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ανήλθαν σε 6,859 MWh και οι εισαγωγές σε 8,415 MWh.

Στο ίδιο πλαίσιο στην Κροατία η μέγιστη ωριαία κατανάλωση στις 10 Ιουλίου είναι η υψηλότερη των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η καταγεγραμμένη μέγιστη ωριαία κατανάλωση των 3.218 MWh είναι επίσης η υψηλότερη καλοκαιρινή ωριαία κατανάλωση. Με άλλα λόγια, επιτεύχθηκε νέο ρεκόρ ωριαίας κατανάλωσης μέγιστης θερινής κατανάλωσης (αύξηση 0,6 % σε σύγκριση με την προηγούμενη μέγιστη κατανάλωση των 3.198 MWh από τον περασμένο Αύγουστο). Η διαθεσιμότητα του δικτύου μεταφοράς βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει ο ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς HOPS της Κροατίας. Οι ενεργειακές ανάγκες του κροατικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτονται από εγχώριους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Στις 10 Ιουλίου, περίπου το 49,3 % της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας καλύφθηκε από την εγχώρια παραγωγή, ενώ η υπόλοιπη αναγκαία ενέργεια καλύφθηκε από εισαγωγές.

Διαβάστε ακόμη