Η Shell ποντάρει στην ανάπτυξη της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και έχει συνάψει διάφορες συμφωνίες για να αντικαταστήσει τους χαμένους όγκους από τη Ρωσία. Ο CEO της εταιρείας, Wael Sawan, εστιάζει στο LNG παρά τις πιέσεις για περισσότερες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα νέα έργα LNG της Shell στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Τρινιντάντ και Tobago, μαζί με την απόκτηση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου διαπραγμάτευσης, την τοποθετούν στη μέση του δρόμου για την επίτευξη του στόχου της για αύξηση των όγκων LNG κατά 20 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (mtpa) έως το 2030. Οι συμφωνίες αυτές αναπληρώνουν επίσης τις απώλειες σε προμήθειες που προκλήθηκαν όταν η Shell αποχώρησε από τη Ρωσία το 2022.
Το LNG αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τη Shell, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ των προσαρμοσμένων κερδών της το 2023. Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα CEO στις αρχές του 2023, ο Sawan έχει δώσει προτεραιότητα στο φυσικό αέριο και έχει μειώσει τις επενδύσεις στην αιολική, ηλιακή και άλλες χαμηλών εκπομπών ενέργειες.
Η Shell προβλέπει ότι η αγορά LNG θα αναπτυχθεί σημαντικά έως το 2040, οδηγούμενη από τις ασιατικές οικονομίες και τη χρήση του φυσικού αερίου ως καθαρότερη εναλλακτική λύση στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει τις πωλήσεις LNG κατά 20-30% έως το τέλος της δεκαετίας.
Πρόσφατες επενδύσεις της Shell περιλαμβάνουν μερίδιο 10% στο έργο Ruwais LNG της Abu Dhabi National Oil Company, το οποίο θα αυξήσει την παραγωγή του εργοστασίου κατά περισσότερο από το διπλάσιο. Η Shell θα αγοράσει επίσης 1 εκατομμύριο mtpa LNG από αυτό το εργοστάσιο.
Επιπλέον, η Shell προχωρά με το κοιτάσμα φυσικού αερίου Manatee στα ανοικτά του Τρινιντάντ και Tobago, το οποίο θα τροφοδοτήσει την υπάρχουσα μονάδα LNG της χώρας. Η Shell απέκτησε επίσης τη singaporeana εταιρεία LNG Pavilion Energy, αποκτώντας πρόσβαση σε νέες αγορές φυσικού αερίου και συμβάσεις προμήθειας.
Αναλυτές πιστεύουν ότι αυτές οι συμφωνίες, σε συνδυασμό με υπάρχοντα έργα LNG, θα βοηθήσουν τη Shell να επιτύχει τον στόχο ανάπτυξης πωλήσεων LNG για το 2030. Η Shell σχεδιάζει να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της δικής της παραγωγής LNG και των όγκων που αποκτώνται από άλλους παραγωγούς.
Η στρατηγική της Shell θεωρεί το LNG ως βασικό καύσιμο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Ενώ η αύξηση του χαρτοφυλακίου φυσικού αερίου κατά 10% έως το 2030 μπορεί να οδηγήσει σε μείωση 4% της καθαρής έντασης άνθρακα, η ίδια αύξηση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επιτύχει μείωση 14%.
Διαβάστε ακόμη