Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) υπέγραψε συμφωνία επιχορήγησης για τεχνική βοήθεια με το Υπουργείο Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου με τίτλο “Υποστήριξη της λειτουργίας της διοίκησης για τη χρηματοδότηση και την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στη Σερβία” (EEA), σύμφωνα με το ceenergy.news.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που υπογράψαμε αυτή την επιχορήγηση, η οποία αποσκοπεί στην υποστήριξη της απεξάρτησης της οικονομίας της Σερβίας από τον άνθρακα, μέσω της ενίσχυσης της θεσμικής ικανότητας για επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και της προώθησης της αποδοτικής χρήσης της ενέργειας», δήλωσε η πρόεδρος της EBRD Odile Renaud-Basso. «Η αύξηση αυτής της αποδοτικότητας δεν είναι μόνο κομβικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ποιότητας των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών. Το έργο αυτό και η υλοποίησή του δείχνουν τη δέσμευση της Σερβίας για βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντική διαχείριση, συμβάλλοντας στην οικονομική ανθεκτικότητα και τη μακροπρόθεσμη ευημερία. Η ενίσχυση της ικανότητας του ΕEA θα επιτρέψει την ευκολότερη πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ, καθώς και την ανάπτυξη, εφαρμογή και προώθηση συστημάτων στήριξης για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην ενεργειακή απόδοση, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση κτιρίων».

«Η δωρεά των 2,35 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ θα αυξήσει τις δυνατότητες της Διεύθυνσης Χρηματοδότησης και Ενθάρρυνσης της Ενεργειακής Απόδοσης, η οποία εφαρμόζει προγράμματα επιχορήγησης για την ενεργειακή αποκατάσταση δημόσιων κτιρίων στη Δημοκρατία της Σερβίας και διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των πολιτών για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στα νοικοκυριά τους», πρόσθεσε ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας Dubravka Đedović Handanović. «Με την υποστήριξη της διοίκησης, χορηγήθηκαν επιδοτήσεις σε περισσότερα από 30.000 νοικοκυριά, αποκαταστάθηκαν 165 κτίρια δημόσιας σημασίας και μόνο πέρυσι επιδοτήσαμε την αποκατάσταση 21 σχολείων, παιδικών σταθμών και πολιτιστικών κέντρων σε ισάριθμες πόλεις και δήμους. Φέτος αναμένουμε διπλάσιο αριθμό αιτήσεων για δημόσιες εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της Δημοκρατίας της Σερβίας έχει προβλέψει διπλάσια κονδύλια για τους σκοπούς αυτούς».

Αυτή η συμφωνία επιχορήγησης θα υποστηρίξει την πρώτη φάση μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας τεχνικής συνεργασίας που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ικανότητα του EEA να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την ενεργειακή απόδοση που παρέχεται από την κυβέρνηση της Σερβίας. Βασικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση της ικανότητας του EEA να αναπτύσσει, να εφαρμόζει και να προωθεί μηχανισμούς στήριξης για επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης σε μεγάλη κλίμακα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση κτιρίων. Με τη βελτίωση και την προώθηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης, η Τράπεζα στοχεύει να υποστηρίξει την απαλλαγή της σερβικής οικονομίας από τον άνθρακα και να προωθήσει ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον για τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη