Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Βλαντιμίρ Μαλίνοφ και ο εκπρόσωπος της ρουμανικής OMV Petrom, Ρομπ Ντόμπινς, υπέγραψαν παράρτημα με το οποίο παρατείνεται η άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης του οικοπέδου Han Asparuh κατά 23 μήνες λόγω ανωτέρας βίας, αναφέρει το ceenergy.news.

Η παράταση αυτή καλύπτει την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 24 Ιανουαρίου 2024, η οποία αποδίδεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην απόσυρση της “Total Energies EP Bulgaria” BV από το έργο.

Ο υπουργός Μαλίνοφ τόνισε τη σημασία της δέσμευσης της OMV για την ολοκλήρωση της έρευνας εντός του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην τεχνογνωσία της OMV για την επίτευξη επιτυχημένων αποτελεσμάτων. Τόνισε ότι η ολοκλήρωση της έρευνας και της εξερεύνησης θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα τόσο για τους εγχώριους και βιομηχανικούς καταναλωτές της Βουλγαρίας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της υπογραφής, ο Πρέσβης της Ρουμανίας στη Βουλγαρία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη βουλγαρική κυβέρνηση για την παράταση της περιόδου έρευνας στη Μαύρη Θάλασσα. Σημείωσε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία μοιράζονται κοινά συμφέροντα και ότι τα οφέλη του έργου αυτού θα είναι σημαντικά και για τις δύο χώρες.

Επιπλέον, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 9 Μαΐου 2024, υπογράφηκε συμφωνία που επιτρέπει στην Total Energies EP Bulgaria BV να μεταβιβάσει το 57,14% των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από την άδεια στην “OMV Offshore Bulgaria” Austria. Η μεταβίβαση αυτή παρέχει στην “OMV Offshore Bulgaria” Austria μερίδιο 100% στο έργο. Το τεμάχιο Han Asparuh, που χαρακτηρίζεται ως τεμάχιο 1-21, βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Βουλγαρίας στα βαθιά νερά της Μαύρης Θάλασσας.

Διαβάστε ακόμη