Ο πετρελαϊκός γίγαντας Occidental Petroleum κατασκευάζει στόλο εργοστασίων που θα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από τον αέρα (DAC) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Microsoft, της οποίας οι εκπομπές αυξάνονται λόγω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, υπέγραψε συμφωνία-ρεκόρ για την αγορά πιστώσεων απομάκρυνσης άνθρακα από το εργοστάσιο Stratos της Occidental, τη μεγαλύτερη εγκατάσταση DAC στον κόσμο που βρίσκεται υπό κατασκευή. Αυτή η συμφωνία αποτελεί σημαντική ώθηση για την Occidental καθώς η τεχνολογία DAC είναι δαπανηρή και δεν έχει αποδειχθεί ακόμα αποτελεσματική σε μεγάλη κλίμακα, σύμφωνα με το Bloomberg
Η τεχνολογία DAC απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύει υπόγεια. Ενώ κάποιο από το απορροφημένο αέριο από τις εγκαταστάσεις της Occidental θα χρησιμοποιηθεί για την ενισχυμένη ανάκτηση πετρελαίου, το CO2 που θα συλλέγεται για τη Microsoft δεν θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πετρελαίου. Η Microsoft είναι ένας σημαντικός επενδυτής στην απομάκρυνση άνθρακα και στοχεύει να έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επενδύει επίσης σημαντικά στην έρευνα DAC με στόχο να επιτύχει μηδενικούς εκπομπές έως το 2050. Η Occidental σχεδιάζει να κατασκευάσει 100 ακόμη εργοστάσια DAC σαν το Stratos την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η τεχνολογία DAC μπορεί να μην είναι τόσο οικονομικά αποδοτική όσο προβλέπει η Occidental. Επιπλέον, η προηγούμενη προσπάθεια της Occidental για τη δέσμευση άνθρακα με εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου δεν ήταν επιτυχής.

Μια άλλη πρόκληση για την τεχνολογία DAC είναι το εκτεταμένο δίκτυο αγωγών που απαιτείται για τη μεταφορά του αποθηκευμένου CO2. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ υπολογίζει ότι θα χρειαστούν αγωγοί με μήκος ίσο με τέσσερις φορές την περίμετρο της Γης για να διαχειριστούν το αποθηκευμένο άνθρακα. Τα έργα DAC της Occidental έχουν επίσης αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τοπικές κοινότητες που ανησυχούν για τους αγωγούς και δεν είναι πεπεισμένες για τα οφέλη του project.

Διαβάστε ακόμη