Οι συνολικές εκπομπές ρύπων του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon μειώθηκαν κατά 3% πέρυσι, καθώς η εταιρεία πέτυχε τον στόχο της να συνδυάζει όλη την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει παγκοσμίως με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 10 Ιουλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η ενέργεια που χρησιμοποιούν και οι εκπομπές που δημιουργούν οι τεχνολογικοί γίγαντες βρίσκονται υπό έλεγχο, καθώς η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Amazon έχει ως στόχο να επιτύχει καθαρό μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2040 και το 2019 έθεσε ως στόχο την αντιστοίχιση του 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030, τον οποίο έχει πλέον επιτύχει.

Οι συνολικές εκπομπές της Amazon ήταν 68,82 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα το 2023, από 70,74 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για τη βιωσιμότητα.

Οι συνολικές εκπομπές της Amazon περιλαμβάνουν τις εκπομπές που παράγονται από την αλυσίδα εφοδιασμού της, τα logistics τρίτων και την αγοραζόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Οι εκπομπές από τις άμεσες δραστηριότητες της εταιρείας, αυξήθηκαν κατά 7% σε 14,27 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που σύμφωνα με την Amazon οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των πακέτων που παραδίδονται από την εσωτερική ομάδα logistics και στη συνολική ανάπτυξη της επιχείρησης. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει επίσης τα κέντρα δεδομένων της.

Η Amazon επένδυσε πέρυσι σε 112 νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι ο μεγαλύτερος εταιρικός αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον κόσμο σύμφωνα με το Bloomberg NEF.

Είπε επίσης ότι μερικές φορές αγοράζει μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του χρόνου κατασκευής ενός έργου ανανεώσιμης ενέργειας και της έναρξης λειτουργίας, αλλά δεν είπε πόσες χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη του στόχου.

Μέχρι σήμερα η Amazon έχει επενδύσει σε περισσότερα από 500 αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο που αντιπροσωπεύουν 28 γιγαβάτ ισχύος, ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη