Η Σαουδική Αραβία συγκέντρωσε 12,35 δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας περισσότερες μετοχές της Aramco, της πιο πολύτιμης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο. Αυτό ξεπέρασε τις αρχικές τους προσδοκίες και θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών οικονομικής διαφοροποίησης, όπως ορίζεται στο Vision 2030, σύμφωνα με το Reuters.

Η προσφορά αυξήθηκε χάρη σε μια “option greenshoe” που επιτρέπει στις τράπεζες να πουλήσουν επιπλέον μετοχές εάν υπάρχει υψηλή ζήτηση από τους επενδυτές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άντληση επιπλέον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τον περασμένο μήνα, η Σαουδική Αραβία πώλησε μερίδιο 0,64% (περίπου 1,545 δισεκατομμύρια μετοχές) της Aramco σε τιμή 27,25 ριάλ (7,27 δολάρια) ανά μετοχή. Επιπλέον 154,5 εκατομμύρια μετοχές πωλήθηκαν μέσω της Merrill Lynch, η οποία διαχειρίστηκε τη διαδικασία σταθεροποίησης της προσφοράς.
Από την προσφορά, η τιμή της μετοχής της Aramco έχει αυξηθεί κατά 3,3%, διαπραγματευόμενη στα 28,15 ριάλ. Το έγγραφο που δημοσίευσε η Merrill Lynch επιβεβαιώνει ότι ασκήθηκε η option greenshoe και ότι η περίοδος σταθεροποίησης ολοκληρώθηκε χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετες πωλήσεις μετοχών.

Συνολικά, η Σαουδική Αραβία πούλησε με επιτυχία περισσότερες μετοχές της Aramco από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, αποκομίζοντας 12,35 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα πρόσθετα έσοδα θα υποστηρίξουν το σχέδιο τους να μεταφέρουν την οικονομία πέρα από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Η ισχυρή ζήτηση των επενδυτών επέτρεψε την πώληση επιπλέον μετοχών και η τιμή της μετοχής της Aramco έχει αυξηθεί από την προσφορά.

Διαβάστε ακόμη