Η Κίνα επενδύει πρωτοφανή ποσά ύψους 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ηλεκτρικό της δίκτυο τα επόμενα έξι χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η τεράστια αυτή επένδυση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιβάρυνσης που προκαλεί η ταχεία στροφή της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σημερινό δίκτυο της Κίνας δυσκολεύεται να συμβαδίσει με την αυξανόμενη ποσότητα ηλιακής και αιολικής ενέργειας που παράγεται. Αυτές οι ανανεώσιμες πηγές είναι «ασυνεπείς», δημιουργώντας αναντιστοιχίες μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκονται συχνά μακριά από τις μεγάλες πόλεις, γεγονός που απαιτεί σημαντική επέκταση του δικτύου για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η Κίνα έχει δεσμευτεί για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Η χώρα έχει φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη του μέγιστου επιπέδου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα έως το 2060. Η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Οι επενδύσεις της Κίνας στο δίκτυο θα επικεντρωθούν σε διάφορους βασικούς τομείς. Θα κατασκευαστούν νέες γραμμές μεταφοράς, ιδίως υπερυψηλής τάσης, για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε τεράστιες αποστάσεις. Τα τοπικά συστήματα διανομής θα αναβαθμιστούν για να διαχειριστούν την εισροή ανανεώσιμης ενέργειας. Θα γίνουν επενδύσεις σε λύσεις αποθήκευσης ενέργειας, όπως μεγάλες μπαταρίες, για τη διαχείριση των διακυμάνσεων στην παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τέλος, θα βελτιωθεί και το λογισμικό που ελέγχει τη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.

Υπάρχουν προκλήσεις για τα επενδυτικά σχέδια της Κίνας για το δίκτυο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μεγάλοι χρόνοι παράδοσης κρίσιμου εξοπλισμού, όπως οι μετασχηματιστές. Επιπλέον, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται ραγδαία λόγω παραγόντων όπως η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων και η άνθηση των κέντρων δεδομένων (data centers).

Ωστόσο, η δέσμευση της Κίνας να αναβαθμίσει το δίκτυό της αποτελεί σημαντικό βήμα προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον. Μια επιτυχημένη επένδυση θα βοηθήσει τη χώρα να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς της στόχους.

Διαβάστε ακόμη