Η Τουρκία φέρεται να είναι κοντά στο να οριστικοποιήσει μια συμφωνία με τον κινεζικό γίγαντα ηλεκτρικών οχημάτων (EV) BYD για ένα εργοστάσιο αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη δυτική Τουρκία. Αναμένεται η ανακοίνωση από τον ο Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Δευτέρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό το νέο εργοστάσιο θα έχει στρατηγική τοποθεσία για να εξυπηρετήσει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την τουρκική αγορά. Η Τουρκία έχει τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρόσφατα επέβαλε υψηλούς δασμούς στα κινεζικά EVs. Το νέο εργοστάσιο στην Τουρκία θα μπορούσε να βοηθήσει την BYD να παρακάμψει αυτούς τους δασμούς και να αποκτήσει ευκολότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η εγχώρια αγορά της Τουρκίας για EVs επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον. Με πληθυσμό σχεδόν 90 εκατομμυρίων, η Τουρκία είδε τα EVs να αντιπροσωπεύουν το 7,5% των πωλήσεων αυτοκινήτων το 2023. Για να ενθαρρύνει περαιτέρω τις επενδύσεις στον τομέα των EVs, η Τουρκία χαλάρωσε πρόσφατα τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών οχημάτων. Αυτή η απόφαση ακολουθεί συνομιλίες μεταξύ του Ερντογάν και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ.

Για την BYD, το εργοστάσιο της Τουρκίας αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη στρατηγική της παγκόσμιας επέκτασης. Η εταιρεία άνοιξε πρόσφατα το πρώτο της εργοστάσιο EV στην Ταϊλάνδη και κατασκευάζει εργοστάσια στη Βραζιλία και ενδεχομένως στο Μεξικό. Ενώ η BYD έχει παρουσία στην Ευρώπη μέσω εργοστασίου στην Ουγγαρία, το τουρκικό εργοστάσιο θα αυξήσει σημαντικά το ευρωπαϊκό της αποτύπωμα.

Αυτή η παγκόσμια επέκταση της BYD οδηγείται από δύο κύριους στόχους: πρώτον, να είναι γεωγραφικά πιο κοντά στις κύριες αγορές και δεύτερον, να προστατευθεί από πιθανούς δασμολογικούς φραγμούς. Διαθέτοντας παραγωγικές εγκαταστάσεις σε διαφορετικές περιοχές, η BYD μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις των εμπορικών διαφωνιών και να εξασφαλίσει την αποτελεσματική διανομή στους πελάτες της.

Η επικείμενη ανακοίνωση του εργοστασίου BYD στην Τουρκία αναμένεται να αποτελέσει σημαντική εξέλιξη τόσο για την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία όσο και για τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της BYD. Επισημαίνει τον αυξανόμενο ρόλο της Τουρκίας στην αγορά των EV και τη στρατηγική προσέγγιση της BYD στον διεθνή της εκτοπισμό.

Διαβάστε ακόμη