Ο ενεργειακός γίγαντας Shell ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναμένει να καταγράψει ένα χτύπημα απομείωσης μετά από φόρους ύψους έως και 2 δισ. δολαρίων που συνδέεται με την πώληση του εργοστασίου της στη Σιγκαπούρη και το «πάγωμα» στην κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου βιοκαυσίμων στο Ρότερνταμ. Η Shell δήλωσε επίσης ότι οι εμπορικές συναλλαγές στο βασικό της τμήμα φυσικού αερίου θα μειωθούν στο τρίμηνο.

Η Shell την Τρίτη ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά την κατασκευή στις εγκαταστάσεις βιοκαυσίμων 820.000 μετρικών τόνων ετησίως στο Ρότερνταμ εν μέσω των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς.

Η απόφαση οδήγησε την πετρελαϊκή εταιρεία να προβλέψει ότι θα εγγράψει μη ταμειακή απομείωση μετά από φόρους μεταξύ 600 εκατ. και 1 δισ. δολαρίων για τον κόμβο του Ρότερνταμ όταν θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου την 1η Αυγούστου, δήλωσε η Shell την Παρασκευή.

Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία προβλέπει επίσης μια δεύτερη μη ταμειακή απομείωση μετά φόρων ύψους 600-800 εκατ. δολαρίων μετά τη συμφωνία για την εκποίηση του εργοστασίου διύλισης και χημικών της Σιγκαπούρης τον Μάιο.

Η εταιρεία δήλωσε ακόμη ότι αναμένει τώρα ότι οι επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου των εμπορικών συναλλαγών και της βελτιστοποίησης στο βασικό τμήμα φυσικού αερίου θα έρθουν στα ίδια επίπεδα με την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά κάτω από το πρώτο τρίμηνο του 2024 «λόγω εποχικότητας».

«Υπάρχει κάτι για όλους σε αυτή την ανακοίνωση», ανέφεραν οι αναλυτές της RBC Capital Markets σε σημείωμα της Παρασκευής, σηματοδοτώντας ότι, μεταξύ των βασικών τομέων και δραστηριοτήτων, οι όγκοι υγροποιημένου φυσικού αερίου ήταν «όπως αναμενόταν, ενώ η παραγωγή upstream ήταν ισχυρότερη από τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές και η εμπορία πετρελαίου εξέπληξε προς τα πάνω».

Στα αρνητικά, η RBC επισήμανε «υψηλότερο εταιρικό κόστος και ένα ουδέτερο αποτέλεσμα από το τμήμα χημικών».

Διαβάστε ακόμη