Μια πλατφόρμα φυσικού αερίου στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, την οποία εκμεταλλεύονται από κοινού η Petronas της Μαλαισίας και η PTT Exploration and Production (PTTEP) της Ταϊλάνδης, έχει γίνει το επίκεντρο της δέσμευσης της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο εταιρείες υπέγραψαν δεσμεύσεις στις συνομιλίες για το κλίμα COP28 για την επίτευξη σχεδόν μηδενικών εκπομπών μεθανίου έως το 2030, η πλατφόρμα απελευθερώνει μεθάνιο με ανησυχητικό ρυθμό για πάνω από μια δεκαετία.

Αυτή η ανεπιθύμητη πραγματικότητα προέρχεται από στοιχεία που συλλέγονται από το Διεθνές Παρατηρητήριο Εκπομπών Μεθανίου των Ηνωμένων Εθνών (IMEO). Από το 2013, οι δορυφορικές παρατηρήσεις έχουν ανιχνεύσει εκπομπές από την πλατφόρμα τουλάχιστον 60 φορές. Πιο πρόσφατα, τον Μάιο του 2024, το IMEO προέτρεψε την Petronas και την PTTEP να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Τα δεδομένα διαμορφώνουν μια ζοφερή εικόνα, με την πλατφόρμα να εκλύει κατά μέσο όρο 4.650 χιλιόγραμμα μεθανίου ανά ώρα – σημαντικά υψηλότερα από τα ποσοστά εκπομπών που παρατηρούνται σε άλλες μεγάλες περιοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ενώ η Petronas υποστηρίζει ότι οι εκπομπές δεν οφείλονται σε διαρροές και ότι η πλατφόρμα είναι ασφαλής, τόσο το IMEO όσο και ανεξάρτητοι επιστήμονες υποπτεύονται τη δυσλειτουργία της φλόγας. Η καύση είναι μια συνήθης πρακτική στη βιομηχανία, όπου η περίσσεια ή τα αέρια απόβλητα καίγονται για την αποφυγή περιβαλλοντικών κινδύνων. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η φωτοβολίδα της πλατφόρμας φαίνεται να δυσλειτουργεί, πιθανώς λόγω των ισχυρών ανέμων ή της διαχείρισης μεγάλων ποσοτήτων αερίου. Αυτή η δυσλειτουργία επιτρέπει τη διαφυγή σημαντικών ποσοτήτων άκαυστου μεθανίου, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η μείωση του μεθανίου είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ως ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, το μεθάνιο παγιδεύει τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα. Η αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θεωρείται ένας από τους ταχύτερους και οικονομικά αποδοτικότερους τρόπους μετριασμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο εγγύς μέλλον.

Οι συνεχιζόμενες εκλύσεις μεθανίου από την πλατφόρμα του Κόλπου της Ταϊλάνδης αποτελούν πολύπλευρη απειλή. Όχι μόνο υπονομεύουν τη δέσμευση της Petronas και της PTTEP στις δεσμεύσεις της COP28, αλλά θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν την αξιοπιστία των εθνικών στόχων μείωσης των εκπομπών της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Επιπλέον, οι επίμονες εκπομπές θα μπορούσαν να αποτρέψουν πιθανούς αγοραστές φυσικού αερίου, οι οποίοι δίνουν όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα σε υπεύθυνους και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους προμηθευτές.

Ενώ και οι δύο εταιρείες είναι μέλη οργανισμών όπως η Oil & Gas Methane Partnership 2.0, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της μέτρησης και της παρακολούθησης του μεθανίου, η αποτελεσματικότητα τέτοιων πρωτοβουλιών εξαρτάται από την ευρύτερη συμμετοχή του κλάδου. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να εξελιχθούν πέρα από την απλή λογιστική και να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες δράσεις για τη μείωση του μεθανίου.

Η κατάσταση στον Κόλπο της Ταϊλάνδης αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου για την επίτευξη των στόχων μείωσης του μεθανίου. Απαιτείται επείγουσα δράση από την Petronas, την PTTEP και τον κλάδο στο σύνολό του. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ζητημάτων στην πλατφόρμα, την εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών καύσης και την επένδυση σε τεχνολογίες που ελαχιστοποιούν τις εκπομπές μεθανίου σε όλη την αλυσίδα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μόνο μέσω μιας συντονισμένης προσπάθειας μπορεί ο κλάδος να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και να συμβάλει ουσιαστικά στις στρατηγικές μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη