Τραπεζικές εγγυήσεις για έργα ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας και υποσταθμούς, εντός του συστήματος μεταφοράς στη Σερβία, χορηγήθηκαν για 28 εγκαταστάσεις συνολικής δυναμικότητας 4.000 MW. Οι εταιρείες, 51 συνολικά επενδύσεων, χωρισμένων σε δύο ομάδες, είχαν προθεσμία να τις υποβάλουν έως τις 24 Ιουνίου ή την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Οι υποχρεωτικές τραπεζικές εγγυήσεις ύψους 25.000 ευρώ ανά MW δυναμικότητας προέρχονται από κανονισμό που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2023. Η πρόθεση ήταν να ξεμπλοκάρει η διαδικασία έγκρισης της σύνδεσης με το δίκτυο, η οποία, σύμφωνα με τους επενδυτές, κρατούσε περίπου δύο χρόνια. Πρόκειται για ένα από τα βασικά βήματα για τα έργα φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Μετά την έκδοση του νόμου για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2021, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς (TSO) της Σερβίας, Elektromreža Srbije (EMS), έλαβε αιτήσεις για τη σύνδεση σχεδόν 20 GW νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ήταν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσε να ενσωματώσει το δίκτυο – συνδυασμένη ισχύς 5.800 MW από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η EMS δήλωσε στο Balkan Green Energy News ότι μέχρι την 1η Ιουλίου έλαβε εγγυήσεις για 28 εγκαταστάσεις συνολικής δυναμικότητας 4.000 MW, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έργα που επανεξετάζονται σύμφωνα με το νόμο.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει τον κατάλογο στον ιστότοπό της μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το Balkan Green Energy News έμαθε ότι υπάρχει μόνο ένας υποσταθμός στον κατάλογο και ότι οι υπόλοιποι είναι όλοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειωτέον, 51 εγκαταστάσεις πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τη σύναψη της συμφωνίας για την εκπόνηση της μελέτης σύνδεσης, που ορίζονται στην οδηγία σχετικά με τους όρους παράδοσης και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Συνολικά, πρόκειται για 24 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 3.278,5 MW, 18 αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 3.239,4 MW και έναν υβριδικό σταθμό ισχύος 150 MW.

Το υδροηλεκτρικό έργο αντλησιοταμίευσης Bistrica, με προτεινόμενη δυναμικότητα 656 MW, ήταν επίσης στον ευρύτερο κατάλογο μαζί με τέσσερις άλλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τρεις υποσταθμούς.

Προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας σύναψης συμφωνίας για τη σύνδεση της εγκατάστασης με το σύστημα μεταφοράς είναι η υποβολή τραπεζικής εγγύησης εντός 60 ημερών από την υποβολή της μελέτης σύνδεσης.

Μετά την παροχή τραπεζικών εγγυήσεων, οι επενδυτές έχουν δύο μήνες για να υπογράψουν τη συμφωνία σύνδεσης με το EMS της Σερβίας. Εάν ένας επενδυτής δεν υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης εντός της προθεσμίας, η μελέτη σύνδεσης ακυρώνεται, οπότε πρέπει να την αντικαταστήσει.

Οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία γι’ αυτό στο επόμενο διάστημα, το οποίο αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου, εξήγησε η EMS. Μέχρι την 1η Αυγούστου πρέπει να υποβάλουν πλήρη αίτηση για την υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης σύνδεσης, πρόσθεσε ο ΔΣΜ.

Με την υποβολή τραπεζικής εγγύησης, ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρήσει τις προθεσμίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Διαφορετικά, ο νέος κανονισμός ορίζει τις περιπτώσεις στις οποίες ο EMS μπορεί να εισπράξει την εγγύηση.

Διαβάστε ακόμη