Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε νέους κανόνες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τους βιομηχανικούς ανεμιστήρες και την ευκολότερη επισκευή τους. Αυτοί οι κανονισμοί ισχύουν για μια μεγάλη γκάμα ανεμιστήρων που χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές, από εργοστάσια έως συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού σε μεγάλα κτίρια.

Τα νέα απαιτήματα αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τη συνολική κατανάλωση ενέργειας των βιομηχανικών ανεμιστήρων στην ΕΕ έως το 2030. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας ισοδύναμη με την τροφοδοσία 10 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων. Σε σύγκριση με τους προηγούμενους κανονισμούς του 2011, αυτές οι αλλαγές προβλέπεται να εξοικονομήσουν επιπλέον 8 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως έως το 2030, αυξανόμενες σε 14 TWh ετησίως έως το 2040. Αυτές οι εξοικονόμησεις θα ωφελήσουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις μέσω χαμηλότερων λογαριασμών ενέργειας και μειωμένου κόστους αντικατάστασης των ανεμιστήρων λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής τους.

Οι κανονισμοί αφορούν βιομηχανικούς ανεμιστήρες που τροφοδοτούνται από κινητήρες ισχύος μεταξύ 125 watt και 500 kilowatt. Αυτό αποκλείει τους μικρότερους οικιακούς ανεμιστήρες, οι οποίοι καλύπτονται από ξεχωριστούς κανονισμούς. Οι νέοι κανόνες θέτουν αυστηρότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης, διασφαλίζοντας ότι μόνο οι αποδοτικοί βιομηχανικοί ανεμιστήρες που πληρούν τα τελευταία πρότυπα επιτρέπονται στην αγορά από τον Ιούνιο του 2026 και μετά.

Επιπλέον, οι κανονισμοί απαιτούν από τους κατασκευαστές να παρέχουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την απόδοση των ανεμιστήρων, ιδιαίτερα σε μερικά φορτία. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους σχεδιαστές συστημάτων να βελτιστοποιήσουν την κατανάλωση ενέργειας μέσω της εφαρμογής πιο έξυπνων συστημάτων ελέγχου ανεμιστήρων, απελευθερώνοντας δυνητικά σημαντικές πρόσθετες εξοικονόμησεις ενέργειας.

Τέλος, οι νέοι κανόνες επιβάλλουν τη διαθεσιμότητα και την έγκαιρη παράδοση ανταλλακτικών για αυτούς τους βιομηχανικούς ανεμιστήρες. Επιπλέον, απαιτούν από τους κατασκευαστές να παρέχουν πληροφορίες επισκευής και συντήρησης σε επαγγελματίες επισκευαστές. Αυτές οι απαιτήσεις ευθυγραμμίζονται με τον πρόσφατα δημοσιευμένο Κανονισμό για τον Οικολογικό Σχεδιασμό Βιώσιμων Προϊόντων.

Η υιοθέτηση αυτών των κανονισμών ακολουθήθηκε από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τον επακόλουθο έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Διαβάστε ακόμη