Σε μια κίνηση για να επεκτείνει την παρουσία της στη Μεσόγειο, η Energean, μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Λονδίνο, έχει αναθέσει στο υπερσύγχρονο πλοίο γεώτρησης Stena Forth της Stena Drilling μια εκστρατεία γεώτρησης ενός πηγαδιού στο Μαρόκο. Αυτό ακολουθεί την εξαγορά από την Energean της δικαιοδοσίας για δύο θαλάσσια οικόπεδα στο Μαρόκο, το Lixus και το Rissana, από την Chariot, σύμφωνα με το offshore energy.

Το Stena Forth, ένα υπερσύγχρονο πλοίο γεώτρησης σχεδιασμένο για δύσκολα περιβάλλοντα, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τις εργασίες του το τρίτο τρίμηνο του 2024. Το συμβόλαιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα γεώτρησης ενός επιπλέον πηγαδιού, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του έργου. Αυτό σηματοδοτεί την τρίτη συνεργασία της Stena Drilling με την Energean, εδραιώνοντας μια ισχυρή σχέση εργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Προηγουμένως, τα γεωτρύπανα Stena DrillMAX και Stena IceMAX της Stena ολοκλήρωσαν με επιτυχία εκστρατείες γεώτρησης για την Energean. Η Stena Drilling επισημαίνει την φήμη της για ασφαλείς και αποτελεσματικές γεωτρήσεις ως βασικό παράγοντα για την εξασφάλιση αυτού του νέου συμβολαίου.
Αυτό το έργο σηματοδοτεί την επιστροφή της Energean στο θαλάσσιο οικόπεδο Lixus του Μαρόκο, όπου το γεωτρύπανο Stena Don της Stena είχε ολοκληρώσει προηγουμένως πρόγραμμα γεώτρησης για την Chariot. Η Energean αναλαμβάνει τα ηνία με το Stena Forth για να επικεντρωθεί στο έργο ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Anchois. Η επιτυχημένη συμφωνία farm-in με την Chariot ολοκληρώθηκε πρόσφατα μετά την λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από τις μαροκινές αρχές.
Η Energean θεωρεί την επερχόμενη εκστρατεία γεώτρησης ως ένα κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) για το έργο Anchois. Το εκτιμητικό πηγάδι αποσκοπεί στη συγκέντρωση κρίσιμων δεδομένων μέσω μιας δοκιμής στελέχους διάτρησης στους κύριους αμμοειδείς σχηματισμούς που περιέχουν αέριο. Αυτή η δοκιμή έχει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει περίπου 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) πρόσθετων μη αναληφθέντων δυνητικών πόρων.

Μετά την εξαγορά της δικαιοδοσίας, η Energean κατέχει πλέον σημαντικά μερίδια και στα δύο οικόπεδα Lixus (45%) και Rissana (37,5%). Η Chariot διατηρεί μερίδιο 30% και 37,5% στα αντίστοιχα οικόπεδα, ενώ η εθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Μαρόκο, η ONHYM, διατηρεί μερίδιο 25% σε κάθε οικόπεδο.

Ο CEO της Energean, Mathios Rigas, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επανάληψη των προηγούμενων επιτυχιών της εταιρείας στη Μεσόγειο. Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια του Μαρόκο αυξάνοντας την εγχώρια παραγωγή και ενδεχομένως δημιουργώντας πλεόνασμα για εξαγωγή. Επιπλέον, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τον άνθρακα βραχυπρόθεσμα.

Διαβάστε ακόμη