Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες για την αποστολή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει τον ρόλο της ως χώρα διαμετακόμισης και να βοηθήσει τους δυτικούς γείτονες να προωθήσουν την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμρι Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskiy).
Μια συμφωνία για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με αζέρικες προμήθειες είναι «μία από τις προτάσεις» που συζητούνται επί του παρόντος, δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στο Κίεβο την Τετάρτη.
Η Ευρώπη έχει προσπαθήσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Μόσχας, αλλά ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη συνεχίζουν να το λαμβάνουν μέσω ενός αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία. Η συμφωνία που καλύπτει αυτή τη ρύθμιση διαμετακόμισης λήγει στο τέλος του 2024 και με τον πόλεμο να μαίνεται ακόμη, πολλοί παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι οι ροές φυσικού αερίου θα σταματήσουν.
«Εξετάζονται τώρα εναλλακτικά βήματα για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αγωγό με έναν άλλο προμηθευτή φυσικού αερίου, μια άλλη χώρα. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Δεν θέλουμε να παρατείνουμε τη σύμβαση φυσικού αερίου με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν θέλουμε να βγάζουν χρήματα εδώ».
Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου υποχώρησαν μετά τις δηλώσεις του προέδρου, επεκτείνοντας τις απώλειες της ημέρας κάτω από τα 33 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ρωσικό αέριο ρέει μέσω Ουκρανίας
Η τρέχουσα συμφωνία μεταξύ της ουκρανικής κρατικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz JSC και της ρωσικής Gazprom PJSC υπεγράφη το 2019. Το Bloomberg News ανέφερε για πρώτη φορά ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονταν σε συνομιλίες για να διατηρηθεί η ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αξιοποίηση των εκτεταμένων αγωγών της Ουκρανίας θα βοηθούσε στην παροχή κρίσιμης χρηματοδότησης για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία, όπου τα έσοδα από τη διαμετακόμιση ανήλθαν σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2021. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι αχρησιμοποίητοι αγωγοί θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι στρατιωτικών επιθέσεων ή να περιέλθουν σε κατάσταση αποσύνθεσης που είναι δαπανηρό να αναστραφεί. Η Μόσχα προσπάθησε ήδη να βλάψει ορισμένες από τις υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας σε χτυπήματα νωρίτερα φέτος.
«Εάν πρόκειται για μια κανονική σύμβαση προμήθειας μη ρωσικού φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες που μας είναι ελκυστικές, τότε εμείς ως μελλοντικά μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους φίλους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Η Ουκρανία ήταν κάποτε ο κύριος αγωγός του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καλύπτοντας περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών της ΕΕ. Η διαμετακόμιση συρρικνώθηκε αφού η Ρωσία εγκαινίασε εναλλακτικές διαδρομές που παρέκαμπταν τη χώρα και όταν η Μόσχα περιόρισε τις περισσότερες ροές προς τους μεγάλους εισαγωγείς στην Ευρώπη στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης το 2022. Εξακολουθεί να στέλνει περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην περιοχή ετησίως μέσω της Ουκρανίας, κυρίως προς τη Σλοβακία και την Αυστρία.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει δηλώσει ότι θέλει να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη αρκετές μακροπρόθεσμες συμφωνίες προκειμένου να επενδύσει σε περαιτέρω παραγωγή. Μέχρι να είναι σε θέση να ενισχύσει την παραγωγική του ικανότητα, θα μπορούσε να ανταλλάσσει φορτία με τη Ρωσία, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, όταν δεν είναι δυνατή η φυσική παράδοση καυσίμων από τη μία τοποθεσία στην άλλη.
Αν και αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να ωφελήσει τη Ρωσία, αν επιτρέψει στη Μόσχα να στέλνει το φυσικό της αέριο αλλού, μια τέτοια λύση θα ήταν πιθανότατα προσωρινή.
Διαβάστε ακόμη